Op iets meer dan een uurtje rijden van Kopenhagen vind je Werelderfgoed, verschillende mooie krijtrotskliffen waar je naar fossielen kunt zoeken en prachtige natuur. En zet hem op je lijstje: een onvergetelijke 5-miljoen-sterren overnachting.

Foto credits

Foto credits

Van boven naar beneden

 1. ©Daniel Villadsen
 2. © Frame & Work
 3. Stevns Klint Experience Center © Mike Bink
 4. © Frame & Work
 5. astrophotography-denmark-dark-sky-møns-klint-1_©Ruslan Merzlyakov, astrorms
 6. gavno-castle-3_©Daniel Villadsen (1)
 7. Gavno_castle_zip_line_© Mads Tolstrup
 8. © Niclas Jessen
 9. © Kim Wyon
 10. © Camp Adventure (2019) - EFFEKT Architects. Fotograf_Frame & Work
 11. Camp_Adventure © Daniel Villadsen
 12. GeoCenter © Mads Tolstrup
 13. © Indenfor 10 Minutter v. Kongshaug Production og Visit Sydsjælland & Møn

 14. © Mads Tolstrup_Holmegaard
 15. borgcenter_uk_outside_-_16-9 (1440p)

UNESCO Werelderfgoed

Die knalde erin

Die knalde erin

Twaalf kilometer doorsnede en een gewicht van 2500 miljard ton had de asteroïde die zich 66 miljoen jaar geleden ver van Denemarken in de zee boorde. De gigantische inslag maakte een eind aan het dinosaurustijdperk. Nog altijd kun je in de vijftien kilometer lange Stevns Klint de sporen van die inslag zien. Uitzonderlijke fossielen zijn hier gevonden die een soort van opeenvolging tonen van de ontwikkeling en het herstel van de (micro)fauna sindsdien. 

© Frame & Work

Onderaan de klif kun je met een beetje geluk ook je eigen fossielen vinden. Ben je een gelukkige vinder? Laat je bovenaan Stevns Klint, in de Stevns Klint Experience, vertellen over je vondst. Minstens zo bijzonder zijn de beeldende verhalen over de bijzondere gebeurtenis die je hier kunt zien, geprojecteerd op een gigantisch kalksteenblok, gehouwen uit de klif. Ook in de tentoonstelling: dinoskeletten, meteorieten en fossielen.


© Mike Bink

Op de pedalen

Een fietstocht is altijd een goed idee. Hoe cool: de heuvelachtige mountainbiketocht nr. 421 over het eiland Møn, bekend om zijn witte krijtrotsen, die je door het Klinteskov bos leidt. Pittig, maar de moeite waard met al die fantastische uitzichtpunten. Minder sportief? Route 56 bijvoorbeeld, voert door het binnenland van Seeland bij Faxe (met een tof Geomuseum) en gaat helemaal door naar Køge. Als je van meerdaagse tochten houdt, dan is de ‘Cliff-to-Cliff’ route van Møns Klint naar Stevns Klint een aanrader - 230 kilometer in etappes. En je ziet gelijk de mooiste krijtrotsen van de regio.


Op de pedalen

Ga mee op ontdekking

© Frame & Work

Sterrenkijken

Waar je op het eiland Møn heel goed naar kunt kijken – en dat kan gewoon vanuit de tuin van je vakantiehuis – is naar de sterren. Tot miljoenen sterren zie je aan de hemel verschijnen, omdat er zo weinig lichtvervuiling is. Zowel Møn als het naast gelegen eiland Nyord behoren tot het Dark Sky Park. Tijdens een Dark Sky Safari met een gids, leer je meer over het sterrenstelsel en krijg je tips hoe je dit kunt fotograferen. Een mooi aandenken!

© Astrorms/Ruslan Merzlyakov

Op slot

Op slot

Gavnø Slot is een zeshonderd jaar oud kasteel, prachtig gelegen op een eiland en verbonden met een weg. Het kasteel doet sprookjesachtig aan en was ooit bedoeld als een klooster voor maagden uit aristocrate kringen. Het herbergt de grootste privécollectie schilderijen van Noord-Europa. Vanuit het middeleeuwse Næstved, met zijn vele winkeltjes, gezellige cafés en restaurants – fiets je er in een half uurtje naartoe.

In april/mei bewonder je in de kasteeltuinen van Gavnø Slot gelijk Denemarkens grootste tulpenfestival. Later in het jaar worden de tulpen vervangen door heerlijk geurende lelies. Wandel door de tuin van de 6 zintuigen, de rozen- en de vlindertuin. En we zeggen het maar vast: de kids willen niet meer weg uit de Gavnø Go Fly – een klimpark voor avonturiers tussen de boomtoppen. 

© Daniel Villadsen

© Mads Tolstrup

DANISH ZEN IS VOOR MIJ…

'Mijn dagelijkse beslommeringen laten verdwijnen met het geluid van de golven. Møn ligt precies daar waar de rotsen het gebrul van de zee ontmoeten'  

- Nanna van Zuid-Seeland en Møn

© Niclas Jessen

© Kim Wyon

Je neemt ze mee

Je neemt ze mee

Kinderen zijn nieuwsgierige ontdekkers en die eigenschappen komen helemaal goed in Kalvehave Labyrintpark. Vol doolhoven, spellen en hersenkrakers die je richtingsgevoel, gevoel voor logica en gevoel voor humor op de proef stellen. Heel spannend voor heel de familie is ook het Cold War Museum Stevnsfort. Want als je de klif zo van buitenaf bewondert, heb je er geen idee van dat er zich ónder de klif een ondergronds fort en bijna twee kilometer aan ondergrondse gangen bevinden. Tot slot adrenaline op zijn Deens: BonBon-Land. Een knus avonturenpretpark gebaseerd op de gelijknamige Deense snoepjes, op een uurtje rijden van Kopenhagen.

Naar binnen

Naar binnen

Nee, buiten blijven, maar we bedoelen naar het binnenland. Want het landschap in Zuid-Seeland is uitgestrekt en vooral groen. Uitermate geschikt voor fietsfanaten en wandelaars. Net als trouwens de eilandjes Nyord en Bogø, waar je met de ‘Camøno’ route vanzelf komt. Check ook de ‘Fjord to Fjord’ route en de ‘Danish Pilgrimage Route’ gelijk even. 


Nog een andere tip voor actievelingen: de bostoren Skovtårnet. Een architectonisch hoogstandje, deze uit Cortenstaal opgetrokken toren in de vorm van een zandloper. Je kunt ‘m beklimmen in het bos van Gisselfeld Kloster. Na 12 rondjes bereik je de top, sta je op 135 meter hoogte en kom je boven de boomtoppen uit. Wie het eerst boven is …?

© Camp Adventure (2019) - EFFEKT Architects. Photographer: Frame & Work

© Camp Adventure (2019) - EFFEKT Architects. Photographer: Daniel Villadsen

Sov godt, slaap lekker

Sov godt, slaap lekker

Door heel de regio vind je tal van mooie campings - zoals Hvide Svaner camping, pal aan het Karrebæk Fjord. Smulpapen melden zich in het naastgelegen restaurant waar je heerlijk eet en er vaak gezellige (eet)activiteiten zijn. Feriebyens Camping (met ook fijne kampeerhutten) ligt op nog geen half uurtje fietsen van de beroemde Stevns Klint krijtrotsen. Feddet Strand Resort ligt dan weer op een landtong tussen twee fjorden in.

Gezellige dorpjes, een spectaculaire kustlijn en golvend groen

5X

DIT IS

LEUK

Wie de krijtrotsen van Møns Klint bezoekt, kan niet weg zonder een kijkje in het GeoCenter Møns Klint. Je leert er veel over de elementen die dit stukje Denemarken hebben gevormd.

Het Deense kasteelcentrum

Danmarks Borgcenter - met de Gåsetårnet uitzichttoren - is een historisch museum in het midden van ‘s lands grootste kasteelruïne. Dit zogenaamde Danish Castle Centre deelt kennis over de ongeveer 2000 kastelen en wallen van Denemarken.


Keramiek, glas en design  

Holmegaard Værk is een museum, maar ze maken er ter plekke ook mooie dingen in de ateliers én je krijgt uitleg en demonstraties over het werk in de glasblazerij.

De weg kwijt?

Wie is de beste spoorzoeker van jullie… Vind met heel de familie je weg door een of meer van de negen thema doolhoven van Kalvehave Labyrinth Park. De doolhoven, spellen en hersenkrakers zijn voor heel de familie fun!

Lekker actief met de kinderen

Bekijk Seeland vanaf het water: kanovaren op de rivier de Suså, met 87 kilometer lengte de langste rivier van Seeland.

© Mads Tolstrup

© Indenfor 10 Minutter v. Kongshaug Production og Visit Sydsjælland & Møn

© Mads Tolstrup

© Mads Tolstrup

Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl