Denen hebben een speciale band met de natuur en hun Waddenzee en -eilanden. Het is geen toeval dat de Vikingen juist hier hun sporen achterlieten. De wind, het contrast van de zachtblauwe lucht op het donkere water, de talloze vogels en ongerepte natuur. Nu denk je misschien: ‘dat heb je in Nederland ook’. Ja. Maar nee. De Deense Waddenzeeregio biedt meer dan je denkt en wat, dat delen wij graag.

Parelketting aan eilanden

Als parels aan een ketting liggen de Deense Waddeneilanden Rømø, Mandø, Fanø en Langli achter elkaar voor de kust van Jutland. 

Foto credits

Foto credits

Van boven naar beneden

 1. © Nationalpark Vadehavet
 2. © Niclas Jessen
 3. © Vadehavskysten
 4. © Niclas Jessen
 5. ©Thomas Skjold
 6. ©Torben Meyer_Esbjerg Kommune
 7. © Ribe VikingeCenter
 8. © Svend Wiig Hansen. Photographer: FlyingOctober
 9. © Vadehavskysten
 10. © Gitte Lindeborg, Flying October
 11. ©Mette Johnsen
 12. © Sarah Green

© Niclas Jessen


Het eilandgevoel op Fanø

Menja, Fenja en Grotte

Menja, Fenja en Grotte

Zo heten de veerboten, die je van het vasteland naar Fanø brengen. Grotte doet dat op zijn elektrisch. Op Fanø kun je je sportief uitleven, vooral op het strand dat zo’n 700 meter breed is. Ideaal voor uitwaaiers, wandelaars, zandkasteelbouwers, vogelaars of verzamelaars van amber. Cultuur en gezelligheid vind je onder meer in het maritieme stadje Sønderho. Je vindt hier winkeltjes van Sinkel, kunstige galerieën, knusse cafés en restaurants in lage, rietgedekte, popperige huisjes in mooie kleuren. Het voelt aan als een sprong terug in de tijd naar midden 18e eeuw. Ook mooi: Aan de zee bij Sønderho is een wandelpad en fietsen kun je op het eiland volop.   


Hop naar Mandø

Hop naar Mandø

Op Mandø ervaar je misschien wel het meeste het eilandgevoel. Op de acht vierkante kilometers dat het eiland groot is, wonen 27 trotse bewoners. Er is plek genoeg voor wat vee en de molen uit 1832 vormt een mooi baken. Om er te komen, kun je er bij laagtij over de bodem van de Waddenzee naartoe rijden. Bel Ellen (van de plaatselijke winkel, 0045 24 80 09 20): zij vertelt je de exacte tijden wanneer het eb en vloed is en hoelang je op Mandø kunt blijven. Wil je niet zelf rijden, dan gaat er ook een speciale-tractor-met-aanhanger naar het eiland. Tip: Bij de zandbank van Koresand, nabij Mandø, is er amber – ook barnsteen genoemd - te vinden. 


© Vadehavskysten

© Niclas Jessen


© Thomas Skjold


DANISH ZEN IS VOOR MIJ…

'Samen met mijn familie op het mooie strand van Waddeneiland Fanø op zoek gaan naar amber'

- Cecilie uit Vadehavskysten

Ribe

Ribe

Ribe is de oudste stad in het Deense Waddenzeegebied en het alleroudste stadje van Denemarken met een mooi Middeleeuws stadscentrum. Geplaveide straatjes en steegjes, goed bewaarde huizen, gedenkplaten en monumenten vertellen hier elk hun deel van de geschiedenis, die teruggaat tot rond het jaar 700. Het museum Ribes Vikinger laat je kennis maken met het dagelijkse leven uit die tijd door middel van vele mooie vondsten en het verhaal over hoe de Vikingen deze prachtige voorwerpen verhandelden, bewerkten en produceerden.


Vanaf de top van de Domkerk van Ribe heb je een schitterend uitzicht over Ribe en de omgeving. Bijzonder is de avondwandeling door de stad met de Nachtwacht van Ribe (The Night Watchman). Al wandelend langs vakwerkhuizen vertelt hij over gruwelen van weleer en belaagt hij je met weetjes over zijn stadje. 


© Torben Meyer - Esbjerg Kommune


© Ribe VikingeCenter


De Viking in jou!

De Viking in jou!

Het Ribe VikingeCenter: the place to be als je alles wilt weten over het Vikingen-leven. Het is een openluchtmuseum, een compleet dorp, waar de Vikinggeschiedenis tot leven komt. Zie hoe de Vikingen woonden, wat ze aten en hoe ze hun wapens maakten. Hier kun je met het hele gezin aan activiteiten deelnemen. Haal de stoere of creatieve Viking in je naar boven!


© Svend Wiig Hansen. Photographer: FlyingOctober


De jongste (stad)...

De jongste (stad)...

… van Denemarken is Esbjerg en meteen de hoofdstad van de westkust. Op slechts een half uurtje rijden van het historische Ribe dompel je je hieronder in een stedelijke sfeer met volop ruimte voor kunst en cultuur. Eind 19e eeuw stelde de verzameling huizen weinig voor. Totdat men besloot om een haven te bouwen voor de export van landbouwproducten. Visserij hielp de groei verder. Het herkenningspunt van de stad is het gigantische beeldhouwwerk ‘Man meets the Sea’. Kijk net als de stenen mannen uit over de zee en spot het vakantie-eiland Fanø.


Plan je reis

De wind, het contrast van de zachtblauwe lucht op het donkere water: hallo Waddenzee

© Vadehavskysten

Grootste Nationaal Park 

Het grootste nationale park van Denemarken is Vadehavet (de Waddenzee) en omvat de Waddeneilanden Fanø, Rømø, Mandø en (het onbewoonde) Langli, de zandplaat Koresand en verschillende kwelders. National Park Vadehavet maakt deel uit van het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Verken het gebied met de leuke excursies van het Vadehavscentret bezoekerscentrum vlakbij Ribe, zoals wadlopen, Sort Sol, zeehonden spotten of krabbetjesjacht. En als de ‘r’ in de maand zit – oestersafari’s.


Ook (aanstormende) Vikingen moeten slapen 

Een goed idee om dat te doen is op het Ribe Byferie Resort. Een fijn familiepark met ruime keuze aan vakantieverblijven, op een paar minuten afstand van het historische en gezellige centrum van Ribe. Op het park zijn tal van speelfaciliteiten, waaronder een indoors speelkamer - bij alle weersomstandigheden handig. De Vikingspeeltuin is voor de kinderen leuk en wie er graag op uit gaat, huurt een kano of fiets. Gezelligheid verzekerd in en rond de barbecue-hut (houtskool is gratis) en zomaar een gratis warm drankje halen in het café doet het goed bij iedereen. Alsof dat nog niet genoeg was, krijgen de parkgasten ook gratis entree bij het Ribe-zwembad en het tropisch waterpark in Esbjerg.


© Gitte Lindeborg, Flying October

Dit is leuk met kinderen

1.

Zeehonden kijken

Op zeehondensafari, speuren naar die schattige dieren die liggen te zonnebaden op een wad. Onder begeleiding ga je op stap om de grijze of gevlekte zeehond te zien. 

2.

Riplay

De grootste en gratis speeltuin van Denemarken vind je midden in Ribe en is dagelijks geopend van 08:00 – 22:00. Laat de kinderen op ontdekkingstocht gaan in Kasteel Riberhus of zweven als de vogels in het Waddengebied. Ook kunnen ze zich uitleven op de 107 meter lange hindernisbaan!

3.

Internationale Vikingmarkt

Tijdens de meivakantie (29 april tot en met 5 mei 2024) wordt in het Ribe VikingeCenter een grote internationale Vikingmarkt gehouden. Ervaar de onvergetelijke marktsfeer met Vikingen, ambachtslieden, boogschutters, jongleurs en veel meer mensen die deze week allemaal leven in het dorp zoals 1300 jaar geleden. 

4.

Blokarten 

Met een flinke wind – en die heb je hier wel eens –, scheur je met zo’n 50 kilometer per uur over het lange strand van Fanø. Typisch zo’n gezinsactiviteit waar nog jaren over nagepraat wordt. 

Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl