Foto credits

Foto credits

Van boven naar beneden

 1. © Destination Sønderjylland

 2. © Destination Sønderjylland

 3. © Destination Sønderjylland

 4. © ELS Production

 5. © Nationalpark Vadehavet

 6. © Mette Johnsen

 7. © Mette Johnsen

 8. © Frans Ritter- Lille Vildmosecentret

 9. © Kjetil Løite

 10. © Frederik Sørensen

 11. © Kjetil Løite

 12. © Østre Søbad (2020). Aarstiderne Arkitekter. Photographer: Mathias Bennetsen

 13. © Mathias Juul Dahl

 14. © Sarah Green_Sangstrup

 15. © Mikkel Jezequel

 16. © Jonas Legarth

 17. © Niels Martner

 18. © Destination Sjælland. Photographer: Daniel Villadsen

 19. © Christoffer Anias Sandager

 20. © Jarinde de Klerk

 21. © Sophie Bergholm

 22. © Rasmus Bendix-Hesnæs

 23. © Dodekalitten - Thomas Kadziola. Photographer: Sophia Bergholm

 24. © LABAN Stories – VisitDenmark

 25. © Destination Sjælland. Photographer: Daniel Villadsen

 26. © Niclas Jessen

Een rondreis route door heel Denemarken vol tips, campinginspiratie en kant-en-klare routes om mee op uit te trekken – te voet of fiets bijvoorbeeld, waardoor je het allermooiste van de regio’s ziet. Begin je route in Sønderjylland in Zuid-Jutland en reis door Jutland, over Funen naar de laatste stop op de route: Seeland, waar ook Kopenhagen ligt. Of draai de route om, natuurlijk.

Natuurparels rondreis

Natuurparels rondreis

Sønderjylland

Waar het bos de zee kust

Op maar zes uurtjes rijden van Utrecht ligt Sønderjylland. Omgeven door drie zeeën ben je bijna altijd vergezeld van fantastisch zeezicht. En daar tussenin? Bossen, fjorden en afwisselende landschappen doen bijna vergeten dat hier, in het zuiden van Jutland, zoveel historie ligt. Fiets van kust naar kust met de Coast to Coast route, helemaal vanaf het westen bij de Waddenzee - het grootste Nationaal Park van Denemarken – naar het Aabenraa Fjord in het oosten. Maak zeker ook een uitstapje naar de charmante eilandparel midden in het nationaal park, waar je net zo geniet van de natuur: Rømø.  

© Destination Sønderjylland

© Destination Sønderjylland

Vadehavskysten

Deense Wadden en eilanden

Zodra je voet zet op de Waddeneilanden Fanø en Mandø overvalt het vakantiegevoel je. Alles gaat hier in z’n eigen tempo, tot de natuur aan toe. En de natuur, die krijgt de ruimte. Met zo’n dertig permanente bewoners op Mandø en de tocht per tractorbus er naartoe over het wad, reis je helemaal van de gebaande paden. Fanø heeft meer bewoners, maar daaronder tel je ook zeehonden, herten en konijnen mee. Ga op zoek naar amber, zeehonden, mosselen en oesters en verdiep je in de sporen van de Vikingen in en langs Nationaal Park De Waddenzee - met Ribe, de oudste stad van Scandinavië - als je startpunt.

© Nationalpark Vadehavet

© ELS Production

Limfjord en Himmerland

Fjorden, kliffen en fossielen 

IJstijdlandschappen, ruige kliffen, wildlife- en oestersafari’s en kustlijnen met rustig fjordwater en stranden waar je naar fossielen kunt zoeken. Je vindt het in de regio Limfjord en Himmerland in Noord-Jutland. Liever een fjord rond? Afhankelijk van of je een lange of korte route wilt, kies je voor het Mariager Fjord of het Limfjord. Ín het Limfjord liggen negen schitterende eilanden om te ontdekken, ieder met een eigen charme. Ze zijn door de korte overtochten, van soms maar een paar minuten, ontzettend leuk voor unieke dagtochten. Of misschien wel iedere dag een nieuwe tocht! 

© Mette Johnsen

© Mette Johnsen

© Mette Johnsen

© Frans Ritter / Lille Vildmosecentret

Nordjylland

Het mooie noorden

Rust, ruimte en grootste natuur zijn wat de Denen zelf ook zo aantrekt in ‘hun’ Noord-Jutland. Kies er uit twee uitersten. De rustige zee aan het Kattegat of de wildere noordwestkust, waar afwisselende stranden, uitgestrekte duingebieden, en zelfs een wandelende duin, op je wachten. Naast duinen maken ook echte heuvels deel uit van de door de laatste ijstijd gevormde landschappen. In Jyske Ås vind je bijna veertig heuveltoppen boven de 100 meter. Voor fantastische uitzichten ga je ook naar Pikkerbakken: de drie kilometer lange kustklif werd tijdens de ijstijd gevormd en steekt 71 meter boven zeeniveau uit. Meer mooie fotomomenten ervaar je op het Idyllische vakantie-eiland Læsø – de tijd lijkt er stil te staan.

© Frederik Sørensen

© Kjetil Løite

© Kjetil Løite

Aarhus Regio

Outdoorparadijs

Helemaal in het puntje van de ‘Neus van Denemarken’ ligt het supermooie Djursland-gebied. Ontdek het Mols Bjerge Nationaal Park met zijn minibergen, de door water omgeven Kalø kasteelruïne, de prachtige vijf kilometer lange Karlby en Sangstrup kliffen en het uitzichtpunt Jernhatten, waar vandaan je uitkijkt over de kust en het eilandje Hjelm. Reis je liever langs en over het Randers Fjord? Kies uit twee geweldige routes waarmee je het noorden of juist zuiden van Djursland ontdekt. PS, dit is waar Tolkien zich naar verluidt inspireerde voor zijn fantasieboeken. Need we say more? Meer naar het westen van de Aarhus Regio wacht een ander outdoorparadijs erop verkend te worden: het Merenhoogland.  

© Mathias Juul Dahl

© Sarah Green

© Vestre Søbad (2020) - Aarstiderne Arkitekter. Photographer: Mathias Bennetsen

Funen

De Tuin van Denemarken

Funen is een paradijs voor natuurliefhebbers. Heel het zuiden van Funen tot en met de eilanden Ærø, Langeland en Tåsinge – en alle daar tussen gelegen kleinere eilandjes – maken deel uit van het Geopark The South Fyn Archipelago. Kliffen, zoals de Voderup Klint (Ærø), Dovns Klint, Gulstav Klint en Ristinge Klint (Langeland), maar ook wilde paarden en de unieke landschappen gevormd door het ijs tijdens de laatste ijstijd maken je reis onvergetelijk. Ook de natuur buiten het Geopark is schitterend. Ga rondom het schiereiland Helnæs, maak de wandeling rondom het prachtige Fynshoved en voor avonturiers: maak de tocht naar Æbelø. Tijdens eb wandel je naar de ongerepte natuur op dit onbewoonde eilandje, als je de herten en ander wildlife niet meetelt.

© Jonas Legarth

© Mikkel Jezequel

© Niels Martner

West-Seeland

Lieflijk en ruig 

Een lieflijke eilandenarchipel, Vikingen sporen en grillige landschappen gevormd door de laatste ijstijd die een walhalla zijn voor wandelaars en fietsers. Oh, en had je al door hoe dicht West-Seeland bij Kopenhagen ligt? Dagtochten zijn zo gemaakt, al kun je met de vele mooie routes hier makkelijk een week of langer blijven. De speciale IJstijdroute, ‘Istidsruten’ op z’n Deens, en de route rondom Røsnæs zijn schitterend en zowel in korte als lange varianten te volgen. Tel daarbij op dat je hier fantastisch kunt overnachten, ook direct onder de sterrenhemel, en 400 kilometer strand aan je voeten hebt, en het vakantiegevoel kan niet beter. 

© Destination Sjælland. Photographer: Daniel Villadsen

© Jarinde de Klerk

© Christoffer Anias Sandager

©Sophia Bergholm

Lolland en Falster

Waar het allemaal begint

Op zes uur rijden van Nederland liggen de eilanden Lolland en Falster. Pak je de Scandlines boot naar Denemarken, dan begint hier vanzelfsprekend je reis zodra je in Rødby Havn aanmeert. Zodra je de grote wegen verlaat, kom je in uitgestrekte natuurgebieden terecht. Van heel landelijk tot waterrijk met mooie dijkfietsroutes. Diepe bossen, steile kliffen en brede, witte zandstranden wisselen het uitzicht af. Het Maribo Sø natuurreservaat - een paradijs voor kajakkers -, natuurgebied Hesnæs met zijn eeuwenoude bossen en schitterende kliffen waar je tijdens wandel- en fietstochten van fantastisch uitzicht op de kust, het strand en de zee geniet, natuurpark Nakskov Fjord en de ‘Lollandian Alps’. Het zijn allen aanraders. 

© Rasmus Bendix


© Dodekalitten - Thomas Kadziola. Photographer: Sophia Bergholm


TIP

Lees verder over de bestemmingen. In dit magazine heeft elke bestemming zijn eigen pagina met nóg meer tips.

Bekijk hier alle bestemmingen

© LABAN Stories – VisitDenmark

Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl