Limfjord en Himmerland, het bijna-noorden van Denemarken, is in negen uur vanuit Nederland aan te rijden. De natuur is hier groots en meeslepend. Er zijn fjorden, kliffen waar je fossielen kunt zoeken, bossen in alle tinten groen en witte stranden. Liefhebbers van oesters, geloof ons - die uit het Limfjord behoren tot de beste van de wereld! 

Foto credits

Foto credits

Van boven naar beneden

 1. © Mette Johnsen
 2. © Destination Himmerland
 3. © Jarinde de Klerk
 4. ©Mette Johnsen
 5. © Mette Johnsen
 6. © Destination Limfjorden
 7. © Mette Johnsen
 8. © Daniel Villadsen
 9. © Destination Limfjorden
 10. © Destination Limfjorden
 11. Lyby Strand_Restaurant ©Jacob Lisbygd
 12. © Frans Ritter_Lille Vildmosecentret2
 13. DL_Naturoplevelser - © Destination Limfjorden
 14. © Mikkel Jézéquel

 15. © Kjetil Løite

De natuur is hier groots en meeslepend

Gek op fietsroutes

Ontdek de natuur met legio routes, zoals de Mariager Fjordruten – bijna geheel - rondom het Mariager Fjord. Deze, misschien wel mooiste, fietstocht brengt je in 65 kilometer langs stadjes zoals Mariager en Hobro, oeroude grafheuvels en altijd is er dat uitzicht over het fjord. Leuke tussenstop: een korte boswandeling door het heuvelachtige Hobro Østerskov met hoge beukenbomen en oude eiken. Picknick en een bal mee, fun voor het hele gezin. Ook mooi: de Ertebølleruten (Trail of Ertebølle) die je 49 kilometer lang meeneemt langs het Limfjord


© Destination Himmerland

Rold Skov 

Rold Skov

Voor een lange boswandeling ga je naar het Rold Skov. Als je op de kaart kijkt, zie je het al: een gigantisch aaneengeregen bosgebied. Het bos, waar vooral naaldbomen staan, is ongeveer zo groot als Terschelling. Trek er zelf op uit of laat je rondrijden in een paardenkar terwijl de gids honderduit vertelt, inclusief verhalen over struikrovers.

Hop naar een eiland

Wie van het knusse buitengevoel houdt, en graag van de gebaande paden reist, stapt in Rønbjerg op het voetveer naar het eilandje Livø. Dit groene wandelparadijsje met een handjevol inwoners ligt in het Limfjord en is – op een tractor na - zonder auto’s. Er zijn zelfs geen fietsen. 

De parels van het Limfjord

Livø

© Mette Johnsen

Fur is ook zo’n prachtig eiland in het Limfjord. De veerboot doet er vier minuten over om er te komen en vaart meerdere keren per uur vanuit het plaatsje Hvalpsund. Goed idee: er gaat een mooi wandelpad langs de kust. In zo’n 22 kilometer wandel je met deze ‘Fur Rundt’ route heel het eiland rond. Zo kom je vanzelf langs de ‘Moler’ kliffen en de hoogtepunten: Knudeklint en Steilklippe – niet te missen kliffen waar je naar oeroude fossielen kunt zoeken. In het Fur Museum kun je zien wat er zoal gevonden is op Fur, tot wel 55 miljoen jaar oud! 

TIP Met Fur Event kun je super sportieve tochten over het eiland maken. Of een wandeling langs de steile kliffen.

© Jarinde de Klerk

© Jarinde de Klerk

Doorhoppen

Doorhoppen

En dan het – via wegen bereikbare - eiland Mors: de coolest place to be met de Blue Lagoon, de 61 meter hoge Hanklit en de bijna op het puntje van Mors gelegen Feggeklit klif. Tijd voor lunch? Even stoppen in het stadje Nykøbing Mors.

Venø, in het midden van het Limfjord, is zo’n beetje het kleinste in zowat alles. Het kleinste kerkje van Denemarken, de ‘kleinste’ veerovertocht (ca. 2-3 minuten) en de kleinste galerij van het land vind je hier. Maar groots is het eilandje in wandelroutes, lamsvlees, aardappelen en beroemd om zijn schaaldieren- en visschotel. 

Mors

© Mette Johnsen

Nog leuker

Combineer een aantal eilanden 

Dit kan met een georganiseerde wandeltrip. Niet goedkoop, wel onvergetelijk. Of maak een meerdaagse zeiltocht door het Limfjord, langs de parels van eilanden. In totaal zijn het er maar liefst negen, als je ook de schiereilanden meetelt. 

© Destination Limfjorden

DANISH ZEN IS VOOR MIJ…

'In de natuur zijn. Ik vertraag als ik een lange wandelroute door de natuur volg, zoals de Panoramaroute' 

- Mette uit Limfjord en Himmerland

© Mette Johnsen

© Mette Johnsen

Familiepret

Familiepret

En waar fjorden zijn, zijn stranden. De stranden aan het Limfjord gaan over in ondiep water en zijn perfect voor kinderen. Op veel plaatsen zijn zwembruggen aangelegd, zodat het mogelijk is ook verder het fjord in te gaan om te zwemmen. Overnachten doe je bijvoorbeeld op Landal Rønbjerg, pal aan het fjord. Genieten!

In heel de regio staan vanzelfsprekend vis, schaal- en schelpdieren op het menu. Maar voor mosselen, daarvoor moet je in Løgstør zijn, bijvoorbeeld bij restaurant Kanalfogedens Køkken. Voor een culinair verwenmoment is het Limfjordens Hus in Glyngøre een restaurant om in gedachten te houden.


Een mooi strand aan open zee is Øster Hurup. Het is een fijne vakantiebestemming en rijk aan vakantiehuizen. En met de gezelligheid en levendigheid hangt hier echt een zomers sfeertje-aan-zee. De centrale ligging in Jutland maakt heel de regio overigens geliefd voor een vakantiehuis. Uitstapjes zijn altijd dichtbij waar in Limfjord en Himmerland je ook bent. Even een dagje naar het noorden toe, een stedentrip naar Aalborg of Aarhus of uitwaaien aan de westkust. En eilandhoppen, natuurlijk.

Tip

Samen op krabben- of garnalenjacht en de buit mee naar huis voor bij het avondeten. Kan gewoon, het fjord zit er vol mee. Bij Glyngøre Culture Station kun je gratis een waadpak, verrekijker en visnetten lenen. Kunnen de kids gelijk even uitrazen bij het nabije Glyngøre Vandpark – een ‘waterspeeltuin’.

© Destination Limfjorden

© Destination Limfjorden

© Jacob Lisbygd

Actiemodus: AAN / UIT

Nieuwe ervaringen opdoen, maakt je vakantie. En elk fjord biedt zijn eigen opties. Wandel de korte Panoramaroute (10 km) die je op prachtig uitzicht trakteert op het Mariager Fjord - waar je ook op wilde forel kunt vissen. En probeer het zeekajakken eens uit. Via de aan het fjord gelegen Mariager Camping bijvoorbeeld. Bij de Skive Fjord Camping aan het Skive Fjord kan je een tocht maken in een kajak met een transparante bodem. Je ziet mosselbanken, krabben en al het andere leven op de zeebodem. Bijzonder: kajakken bij volle maan! Of ga SUPpen. Bijvoorbeeld via Ertebølle Strand Camping aan het Limfjord. Het fjordwater is er rustig genoeg voor.


3x Safaripret

Maak een onvergetelijke safari – je kunt hier alle kanten op. 

1

Zeehondensafari

Leer tijdens een zeehondensafari alles over het leven van de zeehonden en ontdek waarom er juist in het Limfjord zoveel leven.

2

Grazende elanden

In natuurgebied Lille Vildmose grazen elanden en herten, maar ook wilde zwijnen en roofvogels vind je er. Maak een safari te paard of stap in de oude turftrein.  

© Frans Ritter / Lille Vildmosecentret

3

Schelpdierensafari

Ga samen met een gids op oester- en schelpdierensafari: laarzen aan, struinen maar en ‘tuurlijk, opeten! Het rustige fjordwater is een rijke voedingsbodem. 

Laarzen aan, struinen maar!

Vikingen momentje

Treed in de voetsporen van de Vikingen en bekijk twee ringburchten, Aggersborg en Fyrkat. Beide hebben een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nog verder terug in de tijd kun je in het Geopark Vestjylland – eveneens op de Werelderfgoedlijst – hier zie je hoe de landschappen zijn gevormd sinds de laatste ijstijd. 

Binnenpret

Het Struer Museum in het gelijknamige Struer is van licht, geluid en lokale historie. Fossielen en andere geheimen uit de klei vind je in het Fossil- og Molermuseet. Een kasteelbezoek haalt ridders en jonkvrouwen in je (kind) naar boven… Daarvoor ga je naar Spøttrup Borg.

Vakantievoorpret

© Enchabel

Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl