Een landelijke sfeer, cultuurschatten en een kustlijn waar je u tegen zegt: dat zijn de ingrediënten voor een vakantie op de - via wegen bereikbare - eilanden Lolland en Falster. Alternatief: in drie kwartier reis je met de veerboot van Duitsland naar deze eilandparels waar rust de boventoon voert. Dat wordt liefde op het eerste gezicht.

© Middelaldercentret

Terug naar de Middel­eeuwen 

Back in history. Heb je iets met ridders, marktkooplui en gildelieden? In het Middelaldercentret maak je een reis van 610 jaar terug in de tijd. Juist, terug naar de Middeleeuwen. Riddergevechten, een haven en een perfecte reconstructie van een Middeleeuwse stad ontbreken niet in dit spectaculaire park in Nykøbing (Falster). En niet schrikken van de keiharde kanonschoten! 

Een uurtje rijden van Kopenhagen 

Hagelwit Deens za

Hagelwit Deens zand

Back to nature. De eilanden Lolland en Falster hebben een weergaloze kustlijn van 600 kilometer. Geen wonder dat er zoveel mooie stranden zijn, zoals het strand van Marielyst (Falster). Op een zonnige zomerdag moet je twee keer met je ogen knipperen om te beseffen dat je toch echt met je tenen door fijn, hagelwit Deens zand wiebelt in plaats van Caribisch zand. Het strand werd niet voor niets als één van Denemarkens mooiste uitgeroepen. 

© Rasmus Schønning

Flipflop

Flipflop

Back to you. Marielyst is ook gelijk een plek waarvoor je het hele lijstje van ‘ideaal vakantieoord’ afvinkt. De badplaats bestaat zo’n honderd jaar en is ronduit gezellig met restaurants, cafés en winkels. Achter de duinen loopt een wandelpad. In en rond het oude dorp is vermaak zoals minigolf, golf en karten en kun je elkaar een middagje vriendelijk bekogelen met een potje paintball. Daarna trek je je terug. Blote voeten of flipflops, maakt niet uit, neerstrijken op een terras en turen maar naar de zonsondergang. Drankje? Tuurlijk. Skål! 

© Gitte Skovgaard Kristensen

© Robin Skjoldborg


DANISH ZEN IS VOOR MIJ…

'Na een strandwandeling genieten van de zonsondergang.'

- Karin van Lolland-Falster

© Sophia Bergholm

Einde-van-de-wereld-wandeling 

Einde-van-de-wereld-wandeling 

Als er een plek is waar je echt totaal opgaat in de natuur, dan is het Saksfjed-Hyllekrog. Daar, in het zuiden van Lolland, is een indrukwekkend natuurreservaat. Favoriete plek voor de wilde paarden die zo nu en dan een sprintje trekken en daarbij vogels de stuipen op het lijf jagen. Een wandeling over de landtong naar de vuurtoren, Hyllekrog Fyr, is een kilometer of drie en het uitzicht vanaf de top van het lichtbaken geeft je het gevoel dat de wereld hier ophoudt.    

Hyllekrog

© Knuthenborg Safaripark


’s Nachts hoor en zie je de wolven benaderen

Een GROOTS dagje


Een GROOTS dagje uit 

In het Knuthenborg Safaripark (Lolland) kunnen de kids van dichtbij wilde dieren bekijken, apen voeren en zelfs gigagrote dino’s spotten in het Dinosaurus Bos. De levensgrote replica’s van de prehistorische wezens zorgen gegarandeerd voor heel wat ‘WAUW’ momentjes (en fantastische kiekjes). Ook vind je er een grote speeltuin, kabelbaan, kan er paard worden gereden en zijn er educatieve workshops. Er is zelfs een avonturenparcours waar kinderen kunnen klimmen en klauteren.   


Een recente aanwinst in het Knuthenborg-park is het Evolutiemuseum dat veel spectaculaire en uiterst waardevolle vondsten bevat: fossielen van dinosaurussen en andere oude dieren die de afgelopen jaren zijn opgegraven en samen 300 miljoen jaar evolutie bestrijken. Het is niet zomaar een safaripark. Kleiner, knusser, intiemer, is hoe andere reizigers het al beschreven. En bijzonder: sluit je ogen ‘tussen’ de tijgers. Of wolven bijvoorbeeld.

Wild slapen

Een heel bijzondere plek om te overnachten is Safaripark Knuthenborg. Kijk vanaf je eigen terras uit over de savanne, of beleef op ooghoogte achter slechts een wand van glas hoe de wolven of tijgers hun dag én nacht doorbrengen. Terwijl de dieren doorgaan met hun leven alsof jij er niet bent. Als het donker is, hoor je ze, zo’n bijzondere ervaring. Gewoon in Denemarken, hè? 

© CopenhagenWilderness


Magie in steen

Lolland heeft iets magisch: de Dodekalitten. Die vind je aan de noordoostkust van het eiland. Op een heuvel, uitkijkend over het water in de verte, staat een aantal 7 tot 9 meter hoge, stenen beeldhouwwerken – ieder met een eigen gezicht gemaakt door Thomas Kadziola. Tot 2025 groeit het aantal beelden. Een bijzonder onderdeel vormt de elektronische muziek, gecomponeerd door Wayne Siegels, wat de betovering van deze plek compleet maakt.  

© Dodekalitten - Thomas Kadziola. Foto: Business Lolland-FalsterMagie in steen

Schatjes van stadjes

Falster is ongeveer drie keer zo groot als Texel, Lolland is maar liefst negen keer zo groot. Vooral de afwisseling in landschap maakt de eilanden perfect om er kort óf lang vakantie te vieren. Grote steden ontbreken. Volop charmante Middeleeuwse schatjes van stadjes krijg je ervoor in de plaats, zoals Nakskov, Maribo en Sakskøbing op Lolland en Stubbekøbing en Nykøbing op Falster. Kopenhagen is op zijn langst anderhalf uur rijden – stedentrip, iemand? 

Overtocht per veerboot

Laat de vakantiepret beginnen! Reizigers met eigen auto pakken in Duitsland de hybride ferry van Scandlines naar Denemarken. Kies uit de route Puttgarden - Rødby (elk half uur) of Rostock - Gedser (10x per dag). Voor dat je het weet zet je voet aan land in Rødby in Lolland of Gedser in Falster en kun je gaan genieten van mooie natuur.

© Daniel Villadsen


© Daniel Villadsen


Hesnæs, Skejten & Fuglsang

Een echt Deens (t)huis

Nederlanders voelen zich vaak thuis in Denemarken. Voel je nog meer thuis en huur een vakantiehuis. Het zijn vooral particuliere huizen, ingericht met compleet uitgeruste keukens en in hun eigen stijl, van redelijk eenvoudig tot superdelux, er zijn er zelfs met sauna. De vakantiehuizen staan vaak aan het strand of een meer. Soms in een bos. Vanuit je Deense huis kun je de omgeving verkennen, van eiland naar eiland en aan het eind van een topdag buiten heerlijk tot rust komen op jouw vaste stek. 


Weergaloze kustlijn van 600 kilometer

TIP

Download de Naturlandet Lolland-Falster app voor alle must sees, routekaarten en alles wat je nodig hebt om de voorpret te laten beginnen!

Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl

Foto credits

Foto credits

Van Boven (kaart) naar beneden

 1. © Dodekalitten – Thomas Kadziola. Photographer: Sophia Bergholm
 2. © Middelaldercentret
 3. © Rasmus Schønning
 4. © Gitte Skovgaard Kristensen
 5. © Robin Skjoldborg
 6. © Sarah Green
 7. © Knuthenborg Safaripark
 8. © CopenhagenWilderness
 9. © Dodekalitten - Thomas Kadziola. Foto: Business Lolland-Falster
 10. © Daniel Villadsen
 11. © Daniel Villadsen
 12. © Knuthenborg Safaripark
 13. © Tiny House Factory GmbH