De magie van het ruige, het contrast van de zachtblauwe lucht op het donkere zeewater en de wolken die elkaar achterna jagen. In een vakantiehuis aan de Deense westkust kom je écht tot rust. En er is ook nog eens heel veel te doen. 

Foto credits

Foto credits

Van boven naar beneden

 1. © Jakob Gjerluff
 2. © Visit Vesterhavet
 3. © Visit Vesterhavet
 4. © Tirpitz (2017) - Bjarke Ingels Group (BIG). Photographer: Daniel Brandt Andersen
 5. © Visit Vesterhavet
 6. © Rikke Kjær Poulsen
 7. © Daniel Villadsen
 8. © Visit Vesterhavet
 9. © Mette Johnsen
 10. © Jonas Togo
 11. © Vestre Søbad (2020) - Aarstiderne Arkitekter. Photographer: Roar Paaske

Tv-serie Hvide Sande (White Sands) is aan deze kust opgenomen

Wist je dat...

Uit de hoogte

Een goed punt om aan het begin van de vakantie de omgeving te bekijken, is vanuit de hoogte. Beklim de 228 wenteltreden van de Lyngvig Fyr vuurtoren (kijk naar beneden!), zet je schrap voor de wind en zodra je door de kleine deur naar buiten stapt, zie je meteen het overweldigende uitzicht over het beschermde heide- en duinlandschap, het Ringkøbing Fjord en de Noordzee. Als je niet via de trap naar beneden wil, kun je ook abseilen: 38 meter naar beneden.


Vort naar het fjord

Vort naar het fjord

Vanaf de Lyngvig Fyr heb je ’m al gezien, het Ringkøbing Fjord. Vogels houden van het ondiepe, brakke water en als je een (sport)visser bent, moet je helemaal hier zijn. Verken het fjord tijdens een boottochtje met het gezin of fiets naar Hvide Sande over een smalle strook land: links van je de Noordzee met de witte stranden, rechts het fjord. Het pad voert verder door duinen, langs heide en bosbessenstruiken. In het voorjaar waait de geur van duinrozen je tegemoet. Verder naar het noorden snij je een stuk fjord af door over de Bagges Dæmning te fietsen; een verbindingsdam over het fjord. Fotomomentje!


© Visit Vesterhavet

© Visit Vesterhavet

Spelen voor alle leeftijden

Spelen voor alle leeftijden

Vlakbij het Ringkøbing Fjord ligt het WOW PARK voor speelse kinderen van alle leeftijden. Spel en avontuur in een natuurattractiepark in een groot loofbos. Je kunt er rennen tussen de boomtoppen, springen tussen gigantische ballen in grote netten of met een zachte plof op de bosbodem landen na een afdaling van de wilde glijbanen. Bijzonder leuk: de ondergrondse grotten, maar ook, verdwalen in het grote boslabyrint. 


Recent verleden

Net buiten Blåvand staat een architectonisch gebouw, dat opgaat in het beschermde duinlandschap: Tirpitz. Je leert er spelenderwijs over een indrukwekkend onderwerp zoals WOII. Ook te zien is een tentoonstelling over het leven aan de westkust van Jutland door de eeuwen heen en een expositie over amber, barnsteen, dat ook wel het goud van de zee wordt genoemd. Leuk weetje: het museum is verbonden met het oorspronkelijke Tirpitz-fort, dat nooit werd voltooid. Als dat geen interessante verhalen oplevert!

© Tirpitz (2017) - Bjarke Ingels Group (BIG). Photographer: Daniel Brandt Andersen

Wind vangen

Wind vangen

Die bries is bijna niet weg te denken aan deze westkant van Jutland. Denen zijn eraan gewend en weten van iets alledaags, iets moois te maken. Met al die kilometers aan Noordzeestrand zijn spelen in de hoge duinen, op het witte zand of spetteren tussen de golven topactiviteiten, zoals op Vedersø Klit Strand. Vliegeren met kinderen? Dat noemen Denen ‘tikkertje met de engelen’.


Op het strand van Hvide Sande kun je surfen, vliegeren, zwemmen en aan het eind van de dag struinen langs winkels en neerploffen op een terras. In Blåvand start de dag met een bezoek aan de vuurtoren. Kun je alvast een plekje voor de handdoeken en het aanloopje voor de vliegeraars uitzoeken. Als je uitgevliegerd bent, neem dan een kijkje in Søndervig bij de zandsculpturen. Elk jaar is er een ander thema. 


Speel tikkertje met de engelen

Zo zeg je dit in het Deens 

© Visit Vesterhavet

DANISH ZEN IS VOOR MIJ…

‘Mezelf op een surfplank door de Noordzee laten meevoeren. Daarna genietend van een kop koffie tot rust komen in de duinen, luisterend naar het gebrul van de zee’

- Kent uit Vesterhavet

© Rikke Kjær Poulsen

© Daniel Villadsen

Lopen en kopen (en zitten)

Lopen en kopen (en zitten) 

Elk kustplaatsje heeft zo z’n eigen sfeer. Blåvand en Søndervig gelden als populaire badplaatsen. Als je in de buurt van Blåvand het water in wilt, rijd dan naar Hvidbjerg. Hier vind je de enige permanente zwemsteiger aan de Deense Westkust. De enige 6-sterren camping van Denemarken en mooie vakantiehuizen vind je hier ook.


In Ringkøbing en Varde heerst een gezellige sfeer in de straatjes. Het centrum van Varde is middeleeuws. Rondom het centrale plein staan oude gebouwen zoals de Jacobi Kerk uit de 12e eeuw. Horecatip: Von Lügenhals. Prachtig gebouw (1926) met een kunsttuin - een goede plek om te eten (ja, ook met kinderen) of voor een drankje buiten aan een van de houten tafels. Mijmer gerust nog even na over wat jullie ontdekt hebben in de Deense natuur.


Slapen met de natuur dichtbij?

Aan de Noordzee liggen drie campings in prachtig, ruig duingebied op een steenworp afstand van zee en toch dicht bij charmante en gezellige vissersdorpjes met fjordhavens. Zo zijn Vejers Strandcamping, DANCAMPS Nordsø en DCU Lyngvig Strand droomlocaties voor kampeerders die van slapen onder de sterren houden.

5X

DOEN MET KINDEREN

Spelen! In het vakantiepark Lalandia Søndervig kan het hele gezin zich goed vermaken. Zo vind je hier een heerlijk zwembad, kun je padel tennis spelen en ligt er een 18-holes golfbaan direct voor de deur. 


Waterpret! Tussen Ringkøbing en Søndervig kun je bij de Surffarm leren suppen, surfen of kitesurfen. Het water is laag – tot de knieën - en dus geschikt voor iedereen. 

  

Slenteren! Varde Miniby is een ministadje waarin je teruggaat naar Varde in 1866. Alle huizen zijn replica’s van de originele, maar dan op een schaal van 1:10. 


Weten! Alles over Vikingen. In Bork Vikingehavn kun je voor een dag een Viking zijn. Leer met pijl en boog schieten, bak een Vikingbrood en ga aan boord van een heus Vikingschip.


Speuren! Ga met Sea Side Safari op zoek naar zeehonden of zoek met een gids naar amber. Leuk om te doen is ook varen over het fjord. Heerlijke lunch en de gids heeft er altijd zin in.

1

2

3

4

5

© Visit Vesterhavet

Lekker met de familie

Filsø is een van de grootste meren- en natuurherstelprojecten in de Deense geschiedenis. Verken het fantastische landschap en ‘loop over het water’ op de door de architect ontworpen loopbrug. In de omgeving zijn er wandelroutes, waarbij je herten en ander wild kunt spotten. 

Of verken de vele stranden, sommige met historische bunkers.

Naturkraft is een fantastische interactieve attractie voor het hele gezin. In het buitengedeelte test je de krachten van de natuur met thema’s als ‘de fantastische wind- en waterkracht’ van West-Jutland. Binnen in het museum zijn interactieve simulatiespellen over dieren in de Deense natuur en de duurzame levenscyclus van de natuur.

© Mette Johnsen

Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl