Kystlandet, oftewel Kustland, een mooie streek in Midden-Jutland aan de zee. Het gebied heeft veel te bieden voor een heerlijke vakantie. Van eiland naar eiland met de (fiets) ferry, parels van dorpen ontdekken en voor cultuur ben je in Horsens aan het goede adres. Bonus: het mooie Horsens Fjord.

Foto credits

Foto credits

Van boven naar beneden

 1. © Sarah Green
 2. © VisitDenmark and Kystlandet
 3. © Sarah Green
 4. © Lasse Torp
 5. © Sarah Green
 6. © Dollys
 7. © Hanne Nielsen
 8. © Jesper Rais
 9. © Jesper_Rais
 10. © Nationalpark Vadehavet
 11. © Robin Skjoldborg

HORSENS FJORD

Het Horsens Fjord is indrukwekkend, van welke kant je het ook bekijkt. Je kunt er uitgebreid van genieten als je de Fjordmino-route fietst (52 kilometer) of wandelt (59 kilometer). De route voert langs de kronkelende kustlijn, leuke dorpen, is ietwat glooiend en je pakt meteen de stad Horsens (daarover straks meer) mee voor een fijne lunch. In de zomer kun je met een fietsveer het fjord oversteken en eilandhoppen naar Hjarnø en Alrø.


Eilandvakantie

Eilandvakantie

5 van Denemarkens 444 eilanden liggen in het Kattengat. Hoe leuk, deze Oost-Jutse Archipel verkennen: Endelave, Tunø, Alrø, Hjarnø en Vorsø. We stellen ze aan je voor, op Vorsø na; die valt onder beschermd natuurgebied.


Endelave

Endelave, ook wel ‘konijneneiland’ genoemd. Loop je het ene moment op het wad en kun je een zeehondenkolonie bewonderen, het andere moment hupsen de wilde konijnen voor je voeten door de velden en in het loofbos. Hier kun je een heerlijke wandeltocht maken van 21 kilometer langs de kust waarbij je onderweg helemaal tot aan het vasteland en de eilanden Æbelø, Samsø, Funen en Tunø kan kijken.


© Sarah Green

Tunø

Over dat laatste eiland, Tunø, kunnen we je vertellen dat dit eiland autovrij is en dat de natuur er ongerept is. Je bent in drie uur rond op een wandeltempo. In de zomer is er een boel gezelligheid. In de oude kampeerschool Blåkærgård staat vaak de pizzaoven aan en een kop koffie in het café kan altijd. Rondje fietsen kan natuurlijk ook, stop onderweg bij de 18 meter hoge kerktoren die je ook kunt beklimmen. Bij goed weer zie je zelfs de Grote Beltbrug. Kun je geen genoeg krijgen van het eiland? Slaap een nachtje in het strandhotel Mejeriet Tunø, pak een yogales in het Havhuset en je kunt er weer helemaal tegenaan.


© Sarah Green

Alrø

Alrø is een idyllisch eiland in het midden van het Horsens Fjord. Daar hop je naartoe met de voet/fietsferry of je gaat via de dam vanaf de noordkant van het fjord. Op de acht vierkante eilandkilometers kun je fietsen over kronkelige landweggetjes en langs vakwerkhuizen. Wie van vissen houdt, leeft zich uit aan de noordkant van het eiland. Ben je een kitesurfer? Melden aan de zuidkant. 


Hjarnø

Voor natuurliefhebbers is Hjarnø om van te houden: gevarieerde flora en fauna en fijne stranden. Het natuurgebied aan het zuidelijke strand is beschermd. Hier vind je de Kalvestenene, een goed bewaarde Vikingbegraafplaats. Een tip voor wie zowel zijn ogen als smaakpapillen wil verwennen: koffie en kunst komen samen in Det Grafiske Magasin van eilandbewoonster Jane Willumsgaard. 


© Lasse Torp

DANISH ZEN IS VOOR MIJ…

'Wanneer ik bezweet en met pijnlijke voeten na een hele dag wandelen op Fjordminoen thuiskom, de geur van gebakken varkensvlees mij tegemoet komt'

- Line uit Kystlandet

© Sarah Green

© Dollys

Eten, zó uit de natuur

Eten, zó uit de natuur

Het kustland heeft een van de beste en rijkste landbouwgronden van Denemarken en leent zich daarom perfect voor het verbouwen van voedsel. Het is dus niet zo raar dat je hier volop kleine producenten en boerderijen tegenkomt. En wat nu zo bijzonder is, vaak krijg je hier ook de kans om eens een kijkje achter de schermen te nemen. Zo kom je alles te weten over de lokale producten en vakmanschap waarmee ze worden geproduceerd.

Spoort wel

Tussen Horsens en Silkeborg loopt - door het idyllische Bakkelandet - fietsroute 31, zo goed als autovrij, langs de oude spoorlijn. Deze route is 62 kilometer lang en voert langs Den Genfundne Bro, ook bekend als ‘de herontdekte brug’. De oude spoorbrug uit 1889 is in volle glorie gerestaureerd en een mooie plek om te bezoeken.

© Hanne Nielsen

City life in Horsens

City life in Horsens

Naast het fietsen en wandelen is slenteren langs leuke winkels en eens flink uitgebreid uit eten gaan een aanrader (tip: Ji-Mi’s, een restaurant met een paar tafeltjes, maar wát word je er verwend). Fjordstad Horsens is ook een stad om wat cultuur in te nemen, maak er een mini citytrip van, met overnachting in een van de hotels of B&B’s. Bijzonder is Fængslet. De combinatie van boeiende historie en hedendaags cultuur maakt een bezoek aan deze staatsgevangenis meer dan de moeite waard. Het is, behalve een tof museum, ook een hostel. Nee, je deur gaat niet op slot en je hoeft er ook niet met je hand door de tralies voor een maaltijd. Maar een beetje gruwelen is het nog wel als je de citaten op de muren leest. Slaap eh … lekker?


3 tips voor het hele gezin

© Jesper Rais

1.

Vakantiehuis aan zee 

Na al die actie in de buitenlucht is een fijne plek om ‘thuis’ te komen een goed idee. Vakantiehuizen staan op prachtplekken, aan kindvriendelijke stranden en je voelt je er al snel thuis. Rondom Saksild en Juelsminde (met daar tussenin het Horsens Fjord) zijn de vakantiehuizen zeer geliefd. 2.

Schatzoekers gezocht!

In Kystlandet zijn er speurtochten die je gezin leiden naar een schat. Tijdens het schatzoeken los je met elkaar een aantal spannende opdrachten op. Zoals ‘hoeveel traptredes heeft de vogeltoren (Fugletårnet) op het eiland Tunø? Of, wie verbergt zich nabij de rivier en het politiebureau van Odder? In totaal zijn er vijf speurtochten te doen: Tunø, Odder, Horsens, Brædstrup en Juelsminde. Niet vergeten: voor de kleine avonturiers ligt er een mooie medaille klaar!

© Jesper Rais

3.

Een trol? Een trol!

Er is een trol gespot in het Ringbos in Brædstrup. Hij wordt sinds vorig jaar in het leuke handelsstadje gezien en niet ver van de speeltuin hangt ‘ie rond. Ze noemen ‘m Jensnej, gemaakt door kunstenaar Thomas Dambo, die meer dan 100 trollen door heel Denemarken heeft ‘losgelaten’.


Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl