Sønderjylland, een heerlijke regio in Zuid-Jutland op maar zes uur rijden vanaf Utrecht. Fiets de Coast to Coast route met de Waddenzee en het Waddeneiland Rømø in het westen en de Kleine Belt in het oosten, met daar tussenin glooiend groen. Ontdek de sporen van de laatste ijstijd en geniet volop van gezellige plaatsjes en outdooractiviteiten voor het hele gezin. 

Sønderjylland: historie, fietsen & familiefavoriet 

WIST JE DAT...

Waar het bos de zee kust 

Fietsen is het credo tijdens je vakantie in Sønderjylland. De Oostzeeroute, ofwel de Nationaalroute 8, is 820 kilometer lang en voert langs de Oostzeekust. In het deel dat door Sønderjylland loopt, betekent dit dat je fietst over glooiende heuvels, door bossen die tot aan het water reiken, langs fjorden, door diepe tunneldalen en langs glashelder water. Zwemkleding en je picknick mee. Fijn voor kinderen: je kunt soms wel tot 50 meter het water in en dan staat de zee nog maar tot je middel. 


© Destination Sønderjylland


Waddenavontuur 

Waddenavontuur 

De Deense wadden aan de westkust van Sønderjylland doen denken aan de Nederlandse Wadden. Maar zijn ruimer en weidser. Neem nou het zandstrand op het Waddeneiland Rømø, soms tot drie kilometer breed - van duinen tot de branding. Handig: je rijdt gewoon via een 9 kilometer lange dam naar dit fijne vakantie-eiland. 


Op dagen waarop de wind aanwezig is, is het op het strand van Rømø ideaal blokarten, strandzeilen of kitesurfen. Paardrijden op het strand is ook een populaire activiteit en je kunt eindeloos vliegeren. En als je her en der een auto of camper ziet staan? Dat mag gewoon! Tip: ga met een gids op stap, op zoek naar luierende zeehonden.


Weten van toen 

Weten van toen 

In Historisch Centrum Dybbøl Banke in Sønderborg – waar je met de genoemde Oostzeeroute vanzelf voorbij fietst - kom je veel te weten over de oorlog van 1864. Tijdens deze oorlog verloor Denemarken een derde deel van zijn land aan het Pruisische rijk. Het centrum is opgebouwd als een soldatenkamp. Zo kunnen kinderen, onder meer, uniformen proberen en er worden kanonnen en geweren gedemonstreerd en afgeschoten.


Historisch Centrum Dybbøl Banke

Kamp Frøslev in Padborg - wederom aan de route - is een van de best bewaarde gevangenkampen uit de Tweede Wereldoorlog in Europa. Verschillende gebouwen zijn ingericht als museum en tonen het leven in dit gevangenkamp.  


© Destination Sønderjylland


Struinen door stadjes 

De gezellige stadjes, met hun kinderkopjes en historische, gekleurde huizen, liggen op korte afstand van elkaar. Heel leuk is Aabenraa, een havenstadje waar je door knusse straatjes struint en gezellig kunt winkelen. Of domstad Haderslev, waar je, net als in Aabenraa, ‘s avonds met de Nachtwacht, op stap kan. Ook gezellig: het historische centrum van Sønderborg of de maritieme stad Tønder. 


Tønder is de oudste handelsstad van Denemarken met een kleurrijk verleden: in de vroege middeleeuwen lag deze plaats aan een rivier met voldoende diepgang voor de Koopvaardijschepen om aan te meren. Tip: ontdek de stadjes vanaf een wel heel bijzondere accommodatie: de Tiny Seaside resorts. Je eigen tiny house op slechts 13 meter van de zee! 

© Destination Sønderjylland


Elke dag buiten

Elke dag buiten

Sønderjylland biedt ook nog veel spannende, gezellige én educatieve ervaringen. Een boswandeling op 25 meter hoogte, met boomtoppen ónder je in plaats van boven je. Dat beleef je in HighPark, een klimpark voor jong en oud in Aabenraa, met vier klimparcours die verschillen in moeilijkheidsgraad.

  

Nog zo’n ‘hoogtepunt’ is de 25 meter hoge Marsk Tower, die de vorm heeft van een DNA-streng, met uitzicht op kwelders, het wad en de Waddeneilanden. Op de Marsk Camp camping (met glampingtenten en camperplekken) is een café, midgetgolfbaan en een ijscafé met ambachtelijk Italiaans ijs. In het restaurant koken ze met lokale, vaak uit de Waddengebied afkomstige producten.


© Marsktårnet (2021) - Bjarke Ingels Group (BIG). Photo: Destination Sønderjylland


© Marsktårnet (2021) - Bjarke Ingels Group (BIG). Photo: Destination Sønderjylland


DANISH ZEN IS VOOR MIJ…

'Suppen op het ondiepe en kristalheldere water van de Oostzee waardoor je krabben ziet rondkrabbelen en vissen onder je board door ziet zwemmen. Zo langzaam glijdend over het zeewater vergeet ik de tijd en kom ik helemaal tot rust'

- Gerda uit Sønderjylland

© Destination Sønderjylland


© Mette Johnsen


MET KINDEREN

DOEN

1.

Universe Science Park, een mix van een attractiepark en sciencepark.

2.

StreetDome in Haderslev, een modern street-sportpark in de haven. Er is een BMX-parcours en je kunt zowel binnen als buiten skateboarden en kunstjes uitvoeren op je step of rolschaatsen. Wie coole trucs wil leren, doet dat bij de StreetDome skateboardschool, waar je de skateboards en veiligheidsspullen leent. 

3.

Spoorfietsen. In Aabenraa en in Haderslev kun je spoorfietsen. Het spoor loopt door prachtige natuur en onderweg kun je een stop maken voor een heerlijke picknick.

4.

Slapen op de boerderij. Midden in de Tøndermarsken (moerasgebied) ligt Hohenwarte, een oude boerderij waar onder meer lama’s, een wolvarken, konijnen, paarden en herten rondstruinen. Je overnacht in appartementen en een keer per maand kun je hier het ‘sønderjysk koffietafel’ krijgen; kortweg veel lekkere taarten en gebak.

© Destination Sønderjylland


Compleet verzorgde fietsvakanties 

Tussen de excursies vind je ook wandel- en fietsvakanties. Fietsen zonder zeulen, is dat even luxe! De route is voor je uitgestippeld, het eten geregeld en je bagage staat op je te wachten in de B&B’s langs de route. Je kunt er ook voor kiezen om van camping naar camping te fietsen. Je ingerichte De Waard-tent staat voor je klaar. 

Vakantie vieren in Enjoy Resorts

De Enjoy Resorts staan in de natuur en dicht bij bos en strand. Kies uit Marina Fiskenæs in Gråsten, aan de oostkant van Sønderjylland en resort Rømø op het Waddeneiland Rømø. Beide plekken bieden vertier voor kinderen, een fijn restaurant en goede wellnessfaciliteiten en op Rømø is er ook een golfbaan. Je overnacht er in losstaande of geschakelde huisjes/appartementen.

Bonus: een Waddeneiland waar je via een dam naartoe rijdt

© Destination Sønderjylland


© Destination Sønderjylland


Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl

Foto credits

Foto credits

Van Boven (kaart) naar beneden

 1. © Tiny House Factory GmbH
 2. © Destination Sønderjylland
 3. © Destination Sønderjylland-Dybbøl Banke
 4. © Destination Sønderjylland
 5. © Marsktårnet (2021) - Bjarke Ingels Group (BIG). Photographer: Destination Sønderjylland
 6. © Marsktårnet (2021) - Bjarke Ingels Group (BIG). Photographer: Destination Sønderjylland
 7. © Destination Sønderjylland
 8. ©Mette Johnsen
 9. © Destination Sønderjylland
 10. © Destination Sønderjylland
 11. © Destination Sønderjylland
 12. © Dodekalitten - Thomas Kadziola. Photographer: Sophia Bergholm
 13. © Mikkel Jézéquel