1.

West-Seeland

Grootste sterrenwacht

Dit observatorium staat op een mooie plek in de ‘Alpen van Seeland’, met uitzicht op de Lammefjord. Observatoriet in Tølløse is de grootste sterrenwacht van Denemarken, met een prachtige oude telescoop, een mooie tentoonstelling en je leert er over het werk van een astronoom. Ook leuk: je kunt hier overnachten direct onder de sterrenhemel in je eigen stjernekigger-shelter! 

2.

Zuid-Seeland en Møn

Unesco klif

Wie fossielen gaat rapen onderaan de vijftien kilometer lange UNESCO klif Stevns Klint, loopt op de plek waar sporen zijn gevonden van de aswolk die ontstond na de meteoriet-inslag, 66 miljoen jaar geleden. In het Experience Center maak je prachtige tijdreizen over dit onderwerp.

© Frame & Work© Daniel Villadsen


Ontdek Zuid-Seeland en Møn

Laat de voorpret beginnen

3.

Lolland en Falster

Knuthenborg Safaripark

Olifanten, tijgers, wolven en tal van andere exotische diersoorten leven bij en op de savannen van Knuthenborg Safaripark in Maribo. Nog spannender wordt het in het bijbehorende Dinoland; het gebeurt niet elke dag dat je oog in oog, eh... poot staat met een T-rex, allosaurus of een triceratops.

4.

Funen

Slot Egeskov

We waarschuwen maar even, want hier willen de kinderen niet meer weg. Bij het Egeskov Slot is het buiten klimmen, slingeren, klauteren en glijen geblazen en er is ook een labyrint. Natuurlijk kun je het kasteel zelf en de tuinen bezoeken. Oh ja, lekker eten, kan ook!


© Knuthenborg Safaripark


5.

Heart of Jutland

indoor speeluniversum

In het hart van Jutland vind je dit unieke speelconcept, Nicolai for børn in Kolding. Een gebouw met op elke verdieping, in elke ruimte, een ander soort fantasievol thema. Van knutsellaboratorium tot slingerjungle, van theaterzaal tot een kinderontspanningsruimte.

© Destination Fyn


© Moesgaard Museum (2013) – Henning Larsen Architects.

Photographer: Moesgaard

© Nikolai kultur. Photographer Peberman

6.

Aarhus regio

voor ontdekkers

Midden in de bossen, iets buiten de stad Aarhus, ligt het Moesgaard Museum. Leer over de Vikingen die hier ooit woonden en de grondleggers van de stad. Bijzonder: de evolutionaire trap die je leert over waar wij als soort vandaan komen. Ook leuk: trek een labjas aan en word onderzoeker voor een dag in het MOMULAB. Kinderen t/m 17 jaar gratis.

7.

Limfjord en Himmerland

Middeleeuws Kasteel

Kasteel Spøttrup is het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Denemarken. Hier ontdek je een echt kasteel met slotgracht, kasteeltorens, ridderzaal, kerkzaal en alles wat met de middeleeuwen te maken heeft. Gaten voor de kanonnen om het kasteel te verdedigen zijn bewaard gebleven als ook negen beroemde middeleeuwse toiletschachten aan de muren van het kasteel.

© Destination Limfjorden

8.

Nordjylland

Zoutwinnen

Het eiland Læsø in Noord-Jutland staat bekend om het zout, dat al vanaf de twaalfde eeuw werd gewonnen uit het zoutrijke grondwater. Het huidige Læsø Salt-fabriekje werd in 1991 opgericht en wie wil, kan zelf proberen om op traditionele manier zout te winnen. 

© Pia Britton


9.

Kystlandet

Grootste natuurspeeltuin van Denemarken

In een natuurlijke speelomgeving glijden kinderen van hellingen, spelen ze op de multibanen, beklimmen ze speeltorens of slingeren ze als ware Tarzans en Janes over het parcours. Even bijkomen? IJsje! Juelsminde Naturlegepark is gratis.

10.

Vesterhavet

Kracht van de natuur

Het interactieve wetenschapspark Naturkraft zet al je zintuigen op scherp tijdens superleuke activiteiten en tentoonstellingen waarmee je de kracht van de natuur ervaart. Experimenteer erop los terwijl je elementen als water, temperatuur en wind leert kennen – elementen die onlosmakelijk zijn verbonden aan deze westkust van Jutland.

© Naturkraft (2020) - Thøgersen & Stouby. Photographer: Flying October

© David Jervidal

11.

Vadehavskysten

Vikingvibes

Van het hedendaagse Ribe stap je 1300 jaar terug in de tijd zodra je de poort van het Ribe VikingeCenter binnengaat; the place to be voor wie alles wil weten over het leven van Vikingen. Ontdek in dit levende museum hoe ze woonden, eet wat zij aten, leer hoe ze wapens maakten of ga samen boogschieten.

© Ribe VikingeCenter


12.

Sønderjylland

Fossielen opgraven

Bezoek Gram Lergrav en bekijk de 10 miljoen jaar oude walvisfossielen, daarna kun je als fossielenjager op fossielenjacht in de bijbehorende kleigroeve: Lergraven. In het museum kun je de belangrijkste vondsten uit de kleigroeve zien. Voor wie zelf aan de slag wil: schep en laarzen zijn bij het museum te leen.

© Museum Sønderjylland


Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl

BESTEMMING

WEST-SEELAND

Foto credits

Foto credits

Van Boven (kaart) naar beneden

 1. © Knuthenborg Safaripark
 2. Brorfelde Observatoriet ©Daniel Villadsen
 3. © Frame & Work
 4. © Knuthenborg Safaripark
 5. © Destination Fyn
 6. ©Mads Gregersen
 7. © Nicolai KulturPeberman. Dest. Trekantomraadet
 8. © Pia Britton
 9. © Destination Limfjorden
 10. © David JervidaL
 11. © Jakob Gjerluff
 12. © Ribe VikingeCenter
 13. © Museum Sønderjylland
 14. © Vestre Søbad (2020) - Aarstiderne Arkitekter_Fotograf_Roar Paaske

 15. © Dodekalitten - Kunstner Thomas Kadziola. Photografher ©Sophia Bergholm