Hej! Velkommen op Funen, de Tuin van Denemarken. De natuur is hier altijd dichtbij. Van glooiende heuvels, bijna 100 charmante eilandjes – de een nog mooier dan de ander - en landschappen vol kleurrijke bloemen, tot een 1.100 kilometerlange kustlijn met fijne stranden. Laat je op Funen betoveren.

Foto credits

Foto credits

Van boven naar beneden

 1. © Mikkel Jézéquel
 2. © Daniel Villadsen
 3. © Niclas Jessen
 4. © Kim Wyon
 5. © Mikkel Jézéquel
 6. © Jonas Legarth
 7. © 24Copenhagen
 8. ©Daniel Villadsen - Destination Fyn
 9. © Niclas Jessen
 10. Bridgewalking Fredericia @Bridgewalking Lillebaelt (7)_Photographer _Steffen Stamp
 11. ©Mitch Wiesinger
 12. ©Daniel Villadsen - Destination Fyn
 13. © Jonas Legarth Location: Nyborg
 14. H.C. Andersens Hus, Odense © Jonas Legarth
 15. © 24Copenhagen
 16. © Destination Fyn
 17. © Tiny House Factory GmbH

 18. © Bølgen (2018) – Henning Larsen Architects. Photographer: Jakob Vingtoft

Op een

onbewoond eiland

Funen is omringd door 96 eilanden. Klein, groot, bewoond en onbewoond. Eilandhoppen in de Zuid-Funense archipel is dan ook een absolute must. Met de fiets, auto, of te voet. Op de eilandjes vind je stilte en natuur, maar ook gezellige, knusse dorpjes. Hop van het ene naar het andere eiland en krijg een uniek kijkje in het leven van de eilandbewoners. Waar te beginnen? We helpen je op weg! 


TIP Huur een kajak of kano en peddel naar een onbewoond eiland voor je eigen Expeditie Robinson, voor een dag.


© Daniel Villadsen

Hijs de zeilen

Hijs de zeilen

Zon op je gezicht en wind door je haren. Hijsen maar die zeilen! Ten zuiden van Funen liggen de eilanden Ærø, Drejø, Langeland en Tåsinge. Het gebied is bijzonder populair bij watersporters – en de Denen zelf. In Svendborg, in het zuiden van Funen, zijn er boten te huur, maar je kunt ook kiezen voor een cruise aan boord van een houten zeilschip. Lekker relaxen aan boord met een hapje en een drankje. Met de Aron bijvoorbeeld, een schoener, kun je een paar uur of zelfs een paar dagen meezeilen vanuit Svendborg door de Zuid-Funense archipel. 


Goed opletten onderweg: wie bruinvissen wil zien, maakt een grote kans in het water van de Lillebælt. 


© Niclas Jessen

Delen maar 

Ærø is echt fotowaardig. Geniet van het uitzicht vanaf de vuurtoren, Skoldnæs Fyr, en stop even bij het strand van Søby – zo’n mooi baaitje. De hoofdstad van het eiland, Ærøskøbing, is de best bewaarde Deense stad uit de middeleeuwen. Geeft gelijk een lekker sfeertje, die gezellige pleintjes en kleurrijke oude huisjes. Vanuit Svendborg pak je de veerboot om hier te komen. 


Delen maar 

Ærø staat voor pure Deense hygge

© Kim Wyon

Niet ver van Ærø ligt Langeland. Via bruggen – en het eilandje Tåsinge - rijd je er gewoon naartoe. Kies uit 29 gemarkeerde wandelingen en trektochten van 1 tot 139 kilometer, rondom het eiland. Bijzonder: wandel tussen de wilde

paarden op Zuid-Langeland met de ‘Among the wild horses’ route. Hij neemt je gelijk mee langs de Dovns Klint en de 15 meter hoge Gulstav Klint. Bijkomen doe je in het mooie stadje Rudkøbing – een verborgen parel en nog niet ontdekt door de massa. Vanaf een terras turen naar zee kan in de haven mét uitzicht op de archipeleilanden. Pak je meteen de zonsondergang mee.

© Mikkel Jezequel

© Jonas Legarth

Heb je de smaak al te pakken? In Svendborg kun je nog een andere veerboot pakken. Tussen Tåsinge en Ærø in ligt het piepkleine natuurparadijs Drejø, van vijf bij twee kilometer. Idyllische dorpjes, het verlegen witte damhert, kliffen en overnachten in een outdoor shelter brengen je reis hier van de gebaande paden.

TIP Huur een kajak of kano en peddel naar een onbewoond eiland voor je eigen Expeditie Robinson, voor een dag.


Als een koning 

Als een koning 

En dan het eiland waar alles kan: Funen. In het glooiende Funense heuvellandschap staan 120 kastelen met elk hun eigen stukje historie. Neem nou Egeskov Slot bijvoorbeeld – betoverend mooi en je kunt er ook van alles doen. Wandel er door één van de mooiste kasteeltuinen van Denemarken, of bezoek de bijzondere musea die het landgoed rijk is, zoals het Camping Outdoor Museum. De kinderen vermaken zich in de natuurspeeltuin, het doolhof of hoog in de bomen.

Egeskov Slot

© 24Copenhagen

DANISH ZEN IS VOOR MIJ…

'Onderweg even stoppen om vers geoogste, lokale producten langs de weg te kopen. Het geld kun je in het daarvoor bestemde bakje achterlaten'

- Tanja van Funen

© Andreas Bastiansen

© Niclas Jessen

Routes

Funen biedt volop leuke routes. Voor als je graag fietst, autorijdt of op een brug loopt. Wacht, op een brug lopen? Bibberende knieën, adrenaline en het mooiste uitzicht: bridgewalking. Je loopt dan bovenop (!) de oude Kleine Beltbrug naar de overkant. Mét een gids, die je aanwijzingen geeft via een headset. 


Routes, routes, routes

© Steffen Stamp

Minder spannend, wel fantastisch, is de Kastelenroute: 660 km pure fietsidylle. Fiets over kronkelende wegen, door pittoreske dorpjes, langs charmante marktstadjes en vooral langs kastelen, landhuizen en landgoederen. 


Dan hebben we nóg een aanrader. De korte wandelroute in het meest noordelijke puntje van Funen rondom Fynshoved, langs 25 meter hoge kliffen. Het eerste stukje loop je door het weiland en plots doemen de hoge kliffen op met spectaculaire vergezichten. De nationale fietsroutes 41 en 42 brengen je via idyllische landschappen, grote herenhuizen en boomgaarden over het schiereiland Hindsholm en eindigen dichtbij Fynshoved.

© Mitch Wiesinger

© Daniel Villadsen

Schatjes van stadjes

Schatjes van stadjes

Kun je geen genoeg krijgen van stadjes en dorpjes? De maritieme stadjes Middelfart, Nyborg, Svendborg en Faaborg, allen op Funen, horen op je vakantielijstje. Hier zijn volop streetfoodmarkten, historische gebouwen en leuke winkels te vinden. De hoofdstad van Funen is Odense. Absoluut een aanrader.

ER WAS EENS...

Als een sprookje

© Jonas Legarth

In Odense treed je in de voetsporen van Hans Christian Andersen. Bezoek het geboortehuis, het indrukwekkende Hans Christian Andersen House en het museum van de wereldberoemde sprookjesschrijver. De 1000 jaar oude stad heeft nog meer troeven, zoals cultureel erfgoed, bijzondere architectuur en hippe restaurants. Op nog geen half uurtje rijden van Odense vind je fijne vakantiehuizen aan zee, in de omgeving van Kerteminde bijvoorbeeld en in Bogense. Kun je gelijk een tocht maken naar het onbewoonde eiland Æbelø. 


Odense

© Jonas Legarth

© H.C. Andersens Hus (2021) - Kengo Kuma. Photographer: © Jonas Legarth

Kinderplezier

Op Funen zijn uitstapjes voor kinderen altijd dichtbij. Bezoek Odense ZOO, het natuurhistorisch museum Naturama in Svendborg en Terrariet Vissenbjerg, het grootste terrarium van Scandinavië met reptielen van over heel de wereld. Wie van vogels houdt, kan in de vogeldierentuin Danmarks Fugle Zoo terecht. Er zijn wel 800 soorten te vinden!   


Bijzonder fijn overnachten op Funen

Kampeerders en Funen

Grote campings, kleintjes, luxe, basic, aan zee of in het bos. Funen telt tientallen campings. Niet voor niets, want kampeerders zijn gek op het eiland. Sla de haringen van je (voor)tent in de Funense grond en geniet van de magie. Vanaf de mooi gelegen Falsled Strand Camping bijvoorbeeld. 


Binnen drie kwartier ben je vanaf deze camping in hartje Odense en in een half uurtje sta je op het – via de weg bereikbare – eilandparadijsje Helnæs. Kun je op de terugweg gelijk even stoppen bij het wijncafé van de Agger VIN wijngaard. Nog dichterbij zijn de ‘Funense Alpen’, zoals natuurgebied Svanninge Bakker liefkozend door de Denen wordt genoemd, en het stadje Faaborg. In 10 minuutjes rijden – of zo’n 20 minuten fietsen - ben je in het gezellige centrum aan het Faaborg Fjord en kun je de veerboot pakken naar de kleinere eilanden Bjørnø, Lyø, Avernakø en – daar is die weer – Ærø. Fietsen of e-bikes, een SUP-bord of kajak, je huurt ze gewoon bij de camping als je ze niet zelf bij je hebt. 


Plan je reis

© 24Copenhagen

Ga je mee, eilandhoppen?

© Destination Fyn

Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl