Tweedekans cadeautjes

Sinterklaas betekent gezelligheid, samenzijn en warmte. De zak van Sinterklaas hoort erbij, maar die cadeautjes hoeven niet duur te zijn. En het hoeft ook niet per se nieuw, dat is wel zo duurzaam. Marktplaats en Vinted staan vol met speelgoed dat er nog heel goed uitziet. En kijk eens of er in de buurt een ruilbeurs is, meteen een goede manier om het huis op te ruimen en een ander blij te maken. Bovendien ben je dan in één keer klaar, als dat geen energie besparen is…

Een warme traditie 

Maak er een nieuwe traditie van om gezinsleden lekker warme sokken of matching winterpyjama’s te geven, leuk voor de familiefoto. Sowieso een goed cadeau, want praktisch en o zo knus. En: de verwarming kan ook een graadje lager, dus bespaar je energie.

Alles in één keer

Laat iedereen online zijn of haar wensenlijstje invullen (bijvoorbeeld op wensenlijstjes.nl). Daarmee heb je overzicht en zie je het meteen als tante Els al een sjaal heeft gekocht voor opa Henk. Ben je eruit, en weet je wat je voor iedereen wil kopen? Plan dan een shopmiddag en stippel van tevoren een route uit langs al je favoriete lokale winkels. Zo steun je de ondernemers uit de buurt. Bovendien bespaar je verzendkosten én hoeft er geen vervuilend transport te rijden. Koop in één keer alle cadeautjes en laat ze mooi inpakken – nog een voordeel van lokaal winkelen. Klaar is Kees – eh, Sint.

Sint zat te denken…

Voor de één is het ’t leukste wat er is, voor de ander een ware worsteling: een sinterklaasgedicht maken. Val je in de laatste categorie? Maak dan gebruik van een online gedichtengenerator. Vul alleen wat steekwoorden in en er rolt zo een fonkelend gedicht uit. Zo houd je energie over voor andere dingen.

Gezellig samen lezen

Veel kinderen zijn óp van de spanning voor Sinterklaas, en dat is niet zo gek. Voorlezen is een fijne manier om stress te verlagen bij de kleintjes, natuurlijk lekker warm onder een dekentje. Zowel ouders als kinderen ontspannen ervan. Door de verbinding die je samen maakt tijdens het lezen daalt het stresshormoon cortisol en het ‘knuffelhormoon’ oxytocine krijgt juist een boost. Zo gaat het hele gezin zen pakjesavond in. Nog inspiratie nodig?

Bekijk deze verhaaltjes eens, leuk én leerzaam!

popcorn en pepernoten

Benieuwd hoe de Sint energie spaart? In De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond krijgt Sinterklaas allerlei tips van monteur Freek van Essent om energie te besparen. En daar kunnen ook alle hulpsinten in Nederland wat van opsteken. De film is nu te zien in de bioscoop.

Wil jij ook energie besparen tijdens de feestdagen?

Lees deze tips