Achter de schermen bij...

ZIGGO SPORT

RACE CAFé

Veel Formule 1-fans zitten tijdens raceweekenden op vrijdagavond in de startblokken voor de uitzending van Ziggo Sport Racé Cafe. Lekker languit op de bank en genieten van een uurtje vermaak met Rob Kamphues, Robert Doornbos en de andere tafelgasten. Maar hoe gaat het er eigenlijk aan toe achter de schermen? Wat gebeurt er tijdens de reclames en hoe bereiden de tafelgasten zich voor? Presentator Rob Kamphues (63) neemt je mee naar de studio van Ziggo Sport Race Café. 

Voor Rob begint de voorbeschouwing van Ziggo Sport Race Café al vroeg in de middag. En nee, níet in de studio, maar bij Rick Moorman aan het Gelderlandplein in Amsterdam. “Rick maakt mijn maatpakken. Op vrijdag haal ik altijd eerst de setjes op die ik meeneem naar de studio. In de winkel begint het raceweekend al. Klanten peilen vaak ‘wat het gaat worden’. Mijn eerste voorbeschouwing heb ik dan al gehad.” In de douche, thuis aan tafel en in de auto bereidt Rob zich vervolgens verder voor op het raceweekend. “Ik zorg dat ik altijd goed beslagen ten ijs kom. Ik lees veel sites die schrijven over Formule 1 en luister F1-podcasts. Zo word ik niet verrast aan tafel.”Lachend: “En als dat wel gebeurt, dan is er echt nieuws!”

Met het bord op schoot voor de tv

Van Amsterdam door naar Hilversum. Door de ingevoerde sprintraces op zaterdag wordt de kwalificatie vaak op vrijdag gereden. Met het bord op schoot bekijkt Rob deze samen met vaste tafelgasten Robert Doornbos en Renger van de Zande. “Commentatoren Olav Mol en Jack Plooij zitten in een apart hokje. Die schuiven pas aan als de uitzending begint. Olav zit dan nog vol adrenaline, dat is zo mooi.”

Rob Kamphues: ‘5 minuten voor de uitzending klets ik altijd even met het publiek’

Opgewonden publiek

Vijf minuten voor de start van de uitzending spreekt Rob het aanwezige publiek toe. “Ik klets met ze en vertel over ons item ‘het bierviltje’. Dat gaat letterlijk om een bierviltje: mensen mogen daar een vraag opzetten. Uit alle viltjes kiezen we vragen die we behandelen in de live-uitzending.” In het Race Café is plek voor 100 gasten. Of beter: diehard fans. “Het publiek is altijd opgewonden, mensen hebben er zo’n zin in. Als ik kom oplopen, beginnen ze hard te klappen. Dat blijft toch altijd onwennig. Vroeger presenteerde ik Kopspijkers en was het altijd spannend of het publiek er zin in had. Nou, dat is hier absoluut het geval.”

De grootste lol

Felle discussies, steekjes onder water die worden uitgedeeld en grapjes tussendoor: het publiek ziet tijdens een live-uitzending hóe groot de lol is bij Rob en de tafelgasten. “De mensen maken echt heel wat mee. Ze zien alle kleine knikjes en horen alles wat we tussendoor zeggen. Wat in de uitzendingen gebeurt, is maar de helft van de lol. Vaak gaat de discussie tijdens de reclames door, en dan nét iets feller. Ik pak daar in de uitzending dan op terug. Soms denk ik wel: zeg ik dit nu echt op camera? Maar dat maakt dit programma wel wat het is.”

Een foto voor in de boeken

Na afloop van de uitzending is er vaak nog een fotomomentje met Rob en de tafelgasten. “Dat is toch mooi, dat je als gast met een oud F1-coureur op de foto kunt? Daar nemen we ook echt de tijd voor. Onze kijkers dragen het programma. Dat meen ik echt het: Race Café is niet alleen van ons, maar ook van de kijkers, van de echte Formule 1-fans. Het publiek dat hier komt, weet alles van F1 en is fan. We hebben zelfs vaste bezoekers. Die komen vanuit heel het land. Van het diepe zuiden tot het hoge noorden rijden ze op en neer om de uitzending bij te wonen. Dat moet je koesteren.” 

Kom ook naar het Ziggo Sport Race Café

Wil je ook meelachen in de studio met Rob en de tafelgasten? Via Priority koop je nu tickets voor een uitzending inclusief een rondleiding op Mediapark.

Koop nu tickets