Jeffrey Italiaander over zijn weg naar de Ziggo Dome:

‘Dit ga ik maar één keer in mijn leven meemaken

Fotografie: William Rutten

Van 10 naar 150 optredens in een jaar: voor Jeffrey Italiaander ziet de wereld er plots heel anders uit. Na het winnen van The Tribute: Battle of the bands is er veel op Jeffrey en zijn Bee Gees Forever-bandleden afgekomen. Het absolute hoogtepunt van het prille succes volgde afgelopen weekend: de band speelde drie keer in een uitverkocht Ziggo Dome. 

Hoe Jeffrey met deze nieuwe situatie omgaat? Speciaal voor Ziggo-klanten geeft de artiest een inkijkje achter de schermen. 


Vertel eens Jeffrey, hoe heb je de afgelopen weken beleefd? 

“Pfff… De euforie na de winst was enorm. Daarna kwam het besef en gingen we qua gevoel echt van euforie naar ongeloof naar ‘en wat dan nu?’. Er is sinds onze winst zoveel gebeurd in korte tijd. In een keer stond het aantal boekingen niet op 10 dit jaar, maar 150 optredens. De Ziggo Dome komt eraan (we spraken Jeffrey voor de concerten in de Ziggo Dome, red.), Ahoy staat op de planning. Onwerkelijk blijft het.”


Kun je er wel een beetje van genieten? 

“We proberen zeker te genieten, omdat we beseffen dat we dit maar één keer in ons leven meemaken. Zo zien we het echt. We worden nu door iedereen omarmd, dat is wel even wennen.”


En toch heb je al heel wat podiumervaring…

“Absoluut. Ik heb in veel musicals in binnen- en buitenland gespeeld, wereldtours gedaan en theaterstukken gespeeld. Maar dit is net even wat anders.”

​​​​​​​Voor jou was dit de eerste keer dat je in bandvorm ging spelen. En dan meteen zo’n succes…

“Bizar, hè? In coronatijd ben ik even terug geweest bij mijn ouders om helemaal tot mezelf te komen. Daar heb ik een lijst gemaakt met ‘to do’s’ voor de komende jaren. Bovenaan stond dat ik meer met een band wilde doen. En toen kwam de Bee Gees op mijn pad. Het klikte meteen goed.”


Van het één kwam het ander en ineens waren jullie te zien in een tv-programma. Hoe was dat? 

“Het was echt te gek. Televisie gaat zó snel. Voor de audities hadden we de tien grootste hits van de Bee Gees voorbereid in twee-minutenversies. Bij de eerste repetitie werd verteld dat we World moesten spelen. Wij spelen… Komt Eric van Thijn (jurylid, red.) naar ons toe: ‘’het is niet spectaculair genoeg”. We hadden geen ander nummer voorbereid en hebben ter plekke in de kleedkamer een nummer in elkaar gezet. Dat werd een nieuwe versie van Night Fever, die we uiteindelijk in de finale speelden.”


En waarmee jullie dus wonnen. De komende periode spelen jullie door het hele land. We zijn benieuwd naar jullie voorbereiding. Hoe lang van tevoren komen jullie aan en wat doen jullie als eerst? 

“Mike (Ott, red.) en ik carpoolen en zijn er vaak vroeg. De rest van de bandleden druppelt vaak kort na elkaar binnen. We kijken altijd eerst even naar de locatie. Hoe ziet die eruit? Vervolgens hang ik mijn kleren uit. Ik rijd motor dus heb weinig ruimte voor een pak. Daarna gaan we zo snel mogelijk het podium op om te soundchecken.”


Neem ons eens mee naar jullie kleedkamer. Hoe ziet die eruit? 

“Mike heeft een pruik laten maken, die gebaseerd is op het haar van Bee Gees-bandlid Barry. Bij The Tribute moesten we die achterwege laten, maar nu nemen we hem altijd mee. We noemen hem Andy, onze lucky charms. ”


Haha, leuk! En verder, hebben jullie nog bepaalde rituelen voorafgaand aan een optreden? 

“We staan altijd in een kring. Meestal zeg ik kort iets. We doen er alles aan om onszelf in het moment te krijgen en meteen te genieten en de mensen een te gekke avond te bezorgen. Zelf vind ik fysiek opwarmen belangrijk. We springen altijd en kletsen veel. Ook maken we veel muziek. Vaak zitten we vijf minuten voor een optreden nog te jammen op een gitaar en spelen we The Eagles.”


Op het podium moeten jullie toch echt shinen als Bee Gees Forever. Met wat voor gevoel stap je het podium af na een optreden? 

“Na afloop is het flink uitpuffen en vooral nagenieten. Kort na de finale van Tribute speelden we voor 1500 man die stonden te schreeuwen en alles meezongen. Na afloop was het veel foto’s maken. Dat voelde zo onwerkelijk. Dat we uiteindelijk voor 17.000 man in de Ziggo Dome spelen, had ik nooit durven dromen.” 


Dat klinkt als een echte jongensdroom…

“Ik merk steeds vaker in wat voor droom ik ben beland. Ik ben nu 31 jaar, dit ga ik nooit meer maken. Daar ben ik me bewust van.”

Krijg voorrang en voordeel met Priority

Met Priority van Vodafone en Ziggo krijg je altijd voorrang op de meest gewilde tickets voor jouw favoriete concert, sportwedstrijd, musical of familieuitje. Ontdek hier alle priorities. ​​​​​​​