Zo vind je de perfecte wijn bij jouw kerstdiner

Een goed glas wijn maakt de ervaring van een uitgebreid kerstdiner compleet. Hoe vind je een passende wijn en waar moet je op letten? Wanneer kies je bijvoorbeeld voor rood of wit?


Wijnspecialist Vinify is de expert als het op restaurantwijnen voor thuis aankomt en deelt de beste wijntips.

Tip 1:

Kies vanuit de wijn of vanuit het gerecht

Voordat je de wijn voor je kerstdiner gaat kiezen, is het goed om jezelf af te vragen of je wil kiezen vanuit de wijn of vanuit het gerecht. Heb je een mooie, krachtige rode wijn liggen die een ereplek verdient? Kies dan voor smaken die passen bij de wijn en kies kruiden en sauzen met een volle rijke smaak.


Als je een bepaald gerecht wil maken, is het goed om de wijnselectie te doen op basis van het karakter van dat gerecht. Dit karakter wordt grotendeels bepaald door de drager. Vaak is dit vlees, vis, gevogelte of een vega(n) alternatief.

Tip 2:

Vind bijpassende wijn met een quiz

Welke wijnen en dragers passen dan goed bij elkaar? Met de kerstquiz van Vinify krijg je persoonlijk advies. Met dit snelle, gratis quizje vind je eenvoudig de perfecte wijn voor jouw kerstgerecht.

Je doet de kerstquiz hier.

Daarnaast hebben sommeliers op een speciaal ingerichte wijn- & spijspagina de beste combinaties van bepaalde wijnen en spijzen op een rijtje gezet. Je ontdekt er vliegensvlug welke wijnen goed combineren met rundvlees, gevogelte, vis of kaas.

Tip 3:

Houd rekening met de volgorde

Als je begint met zware en intense gerechten en wijnen, valt een volgend gerecht of glas dat qua smaak lichter is weg. Begin daarom met een laag smaakgehalte en bouw dit langzaam op. In de regel kiest men in het begin vaak voor witte wijnen en daarna voor rood. Als je liever alleen wit drinkt, kun je beginnen met een frisse wit en daarna kiezen voor een wat vollere witte wijn. Liever rood? Begin dan met een soepele wijn en schenk later een rood die wat complexer en steviger is.

Perfecte wijnmatch

Meer tips

In onderstaande video geeft restauranteigenaar en sommelier Randy Bouwer nog meer tips voor het vinden van de perfecte wijnmatch voor jouw kerstdiner. En wil je nog meer tips en inspiratie?

Bekijk dan deze pagina.

Zo is je restaurantwaardige kerstdiner straks helemaal compleet.

Kerstwijnpakket

Speciaal voor de feestdagen