Een keer wat anders dan fondue of gourmetten? 

Ontdek de hot pot, oftewel Chinese fondue

Wil jij tijdens de feestdagen het liefst lekker lang tafelen zonder uren in de keuken te staan? Dan is hot pot een echte aanrader. Hot pot wordt ook wel Chinese fondue genoemd en is origineel, makkelijk en vooral lekker. Stel je voor: er staat een grote, dampende pan bouillon op tafel en iedereen schuift gezellig aan om zelf z’n favoriete ingrediënten te garen. Wat overblijft, is een heerlijke pan soep en veel warme herinneringen.

Hot pot is 1000 jaar geleden ontstaan in Mongolië. Het verhaal gaat dat Mongoolse ruiters die over de steppe naar Noord-China reden, hun helmen gebruikten als soeppan om zo boven een open vuur stukjes vlees te garen. De hot pot verspreidde zich door heel China, waar vandaag de dag veel regionale variaties te vinden zijn. Bekende varianten zijn de Chongqing of Sichuan.


Alles in de soep

Hot pot is een grote pan met bouillon. Deze pan bestaat doorgaans uit twee vakken, zodat je twee verschillende bouillons kunt serveren. Vaak wordt er gekozen voor een milde en een pittige variant. Met een hot pot zorg je voor feestelijke gezelligheid op tafel. Zo’n hot pot ziet er namelijk erg uitnodigend uit.


Chinese fondue is zo veelzijdig dat er voor iedereen wat lekkers bij zit. Wat dacht je van vis, tofu, noedels, vlees, groente en paddenstoelen? Met lekkere sausjes maak je de hot pot helemaal compleet. Als basissauzen worden vaak lichte sojasaus, sesamsaus, sesamolie en azijn gebruikt. Bekijk hier het volledige recept van de hot pot en inspiratie voor nog wat lekkere dipsausjes.

Dit heb je nodig

Het mooie van Chinese fondue is dat je maar een aantal items nodig hebt. Met een draagbare inductiekookplaat en een tweevaks hot pot zet je dit feestmaal in een handomdraai op tafel. Een roestvrijstalen schuimspaan is handig om al dat lekkers uit de hot pot te vissen.


Ook de basis moet natuurlijk goed zitten. In de Aziatische supermarkt kun je terecht voor de soepbasis voor hot pot. Je kunt kiezen voor neutrale paddenstoelen- en zeevruchtenbouillons, maar ook voor donkerrode Sichuan bouillons die door de pepers voor een tijdelijk tintelend en verdoofd gevoel op de tong zorgen. Zo krijg je de tongen wel los aan tafel.

Jouw kerstdiner = een hot spot met de hot pot

Enthousiast geworden? Bij Amazing Oriental vind je alles voor de hot pot. Amazing Oriental bestaat al meer dan 35 jaar en is de grootste Aziatische supermarktketen van Nederland. Met 24 winkels in Nederland zit er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Ook online shop je er meer dan 10.000 Aziatische producten. Vergeet uren zwoegen in de keuken en verras je gasten en jezelf dit jaar met een bijzonder en authentiek feestdiner.

Alle benodigdheden en ingrediënten voor de hot pot vind je bij Amazing Oriental.

In de hot pot kun je echt alles bereiden

In dit kader vind je een handig overzicht van populaire ingrediënten en de bereidingswijze.


Ingrediënten en kooktijd:


Kant-en-klare bouillonzakjes (variërend van extra pittig tot niet heet)

Enokipaddenstoelen – 30 seconden

Surimisticks – 50-60 seconden

Dungesneden rundvlees – 1 minuut

Dungesneden lamsvlees – 1 minuut

Gesneden gebakken tofu – 1 minuut

Groente – 2 minuten

Tofu – 2 minuten

Vermicelli – 2 minuten

Gesneden inktvis – 3 minuten

Mie – 3 minuten

Udon noedels – 3 minuten

Shirataki noedels – 3 minuten

Verse taro – 5-6 minuten

Rundvleesballetjes – 4 minuten *

Varkensballetjes – 4 minuten *

Visballetjes – 4 minuten *

Wantan – 8 minuten *

Sui kau – 8 minuten *


*Zodra deze ingrediënten naar boven drijven, zijn ze gaar en kan je ze uit de bouillon halen.