K

erst

Zo ga je voor een groene

I’m dreaming of a white Christmas’. Een witte kerst is toch wel het ideale sfeerbeeld. Maar met een groene kerst wordt niet een sneeuwloos landschap bedoeld. Duurzaamheid staat centraal als het over een groene kerst gaat. Dat betekent nog steeds maximaal feestelijk genieten, maar dan op een manier die wat beter is voor de planeet. Wat kun je bijvoorbeeld doen?

DUURZAME

KERSTBOOM

Bijna niets is gezelliger dan een mooi versierde kerstboom. Maar naar schatting worden ieder jaar 2,5 miljoen kerstbomen in Nederland weggegooid. Om dat te voorkomen, zijn er steeds meer initiatieven voor bomen die weer teruggeplant kunnen worden.


“Huur” er bijvoorbeeld eentje bij Duurzame Kerstbomen of BeterBoompje. Deze breng je na de feestdagen weer terug, en zij herplanten hem. Of koop een boom met kluit, zodat je hem zelf in de tuin kan planten na de feestdagen. Haal wel een boom in de buurt, want de milieuvoordelen gaan verloren als je meer dan 20 kilometer extra moet rijden.


Heb je toch liever een kunstboom? Koop dan het liefst tweedehands, of eentje waar je heel lang mee kunt doen. En om het helemaal af te maken versier je de boom met energiezuinige ledlampjes.

TWEEDEHANDS CADEAUS

De mooie verpakkingen en aanbiedingen vliegen je om de oren in de winkels. Maar het is een goede optie om eens voor een tweedehands product te gaan als cadeau. Een nieuw product maken, kost namelijk grondstof en energie. Door meer tweedehands te kopen, bespaar je dat.


Bovendien is het vaak goedkoper. Dat scheelt jou in je portemonnee, of je kunt meer kopen voor het afgesproken budget. Win-win! Ook zijn er steeds meer initiatieven om bijvoorbeeld speelgoed te ruilen.

Heb je een mooi cadeau gescoord? Klik dan hier voor creatieve manieren om cadeaus in te pakken zonder inpakpapier.

Dat is niet alleen origineel, maar ook duurzamer. Je hoeft namelijk niets te kopen wat meteen weer weggegooid wordt.

GEEF EEN ERVARING

Kun je niets vinden, of is tweedehands toch niet helemaal jouw ding? Een andere duurzame, maar heel goede optie is om een ervaring cadeau te doen. Denk aan een dagje naar een andere stad, etentje of concert. Samen een mooie herinnering opdoen is uiteindelijk toch ook goud waard.

VEGETARISCH

KERSTDINER

Gourmetten, een gevulde kalkoen of beef wellington: de klassieke kerstgerechten bestaan vaak uit vlees. Heb je vegetarische gasten, of wil je verrassen met een keer iets anders? Er zijn steeds meer variaties op de klassiekers, die net zo lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan een biet wellington, hartige taart, gourmetten met vleesvervangers of de champignon bourguignon op de volgende pagina. Net zo lekker!