Hoofdgerecht

Kalkoen

Een kalkoen bereiden klinkt als veel werk, maar het tegendeel is waar. De kalkoen zet je namelijk in de oven. In de tussentijd ga je aan de slag met het glazuur, de sinaasappelsaus en heb je nog steeds tijd over. Met dit gerecht steel je gegarandeerd de show.

Klassiek hoofdgerecht

Kalkoen met sinaasappelglazuur

Ingrediënten

1 kalkoen van ca. 1450 gr, ontdooid

20 gr ongezouten roomboter

Peper en zout

8 takjes rozemarijn


Voor het glazuur

2 cm gember

Sap van 1 sinaasappel

150 gr sinaasappelconfituur

10 gr ongezouten roomboter

1 el sojasaus

1 el bruine suiker


Voor de sinaasappelsaus

2 sjalotjes

1 teentje knoflook

5 takjes dragon

1 el zonnebloemolie

1 laurierblad

1 el bloem

400 ml vleesfond

2 sinaasappels

1 tl peper

1 tl zout


Keukengerei

Vleesthermometer

1

Neem de kalkoen 1 uur voor het bereiden uit de koelkast en dep goed droog.

2

Voor het glazuur:

Schil de gember en snijd fijn. Voeg toe aan een pan samen met het sap van de sinaasappel, confituur, roomboter, sojasaus en bruine suiker. Laat 15 min. zachtjes inkoken totdat het is ingedikt. Houd 1 el glazuur apart voor de sinaasappelsaus.

3

Voor de kalkoen:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een steelpan. Leg de kalkoen in een ovenschaal en smeer in met de gesmolten boter en bestrooi met flink wat peper en zout. Prik de thermometer tussen de borst en de poot van de kalkoen en plaats in de oven. Verlaag na 20 min. de temperatuur van de oven naar 120 °C.

4

Controleer na 1-2 uur de temperatuur van de kalkoen, deze moet 70 °C zijn. Als de kalkoen nog niet op temperatuur is, kun je hem ook met aluminiumfolie bedekken en terug in de oven doen totdat de temperatuur is bereikt zodat hij niet uitdroogt. Haal de kalkoen uit de oven, bestrijk met het glazuur en zet nog 15 min. terug in de oven.

5

Voor de saus:

Pel en snijd de sjalotten en knoflook. Ris de bladeren dragon van de stelen en snijd fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en laurier glazig. Voeg de stelen van de dragon en bloem toe en bak even mee. Voeg fond, sap van 1 sinaasappel, 1 el van het glazuur en peper en zout toe. Laat inkoken. Roer de dragonblaadjes voor het serveren door de saus. Snijd de resterende sinaasappel in plakken.

6

Leg de rozemarijn als een ‘bedje’ op een grote serveerschaal. Leg de kalkoen bovenop de rozemarijn en serveer met de saus en sinaasappelschijfjes.

Tip

Serveer met zoete aardappel