Elektrische stadsfietsen tot €2000

Tenways 800s / €1899

Hoge gemiddelde score, veel lof en een enkel kritisch geluid. De prijs is relatief gunstig, dat zien de testpersonen wel. ‘Een no-nonsense fiets met een prima prijs-kwaliteit verhouding’, zegt iemand. ‘Fiets om blij van te worden. Lichtgewicht, stabiel. Direct vertrouwd gevoel. Elegant.’ Sommigen roemen het comfort, een ander vindt dat dan weer aan de magere kant. De fiets is licht met een goede ondersteuning. Geen versnelling, maar dat is ‘geen gemis’.

Lees meer over de Tenways

TESTKEES

Stadsfiets zonder versnellingen. Je moet het doen met de vaste overbrenging van de tandriem en de ondersteuning van de achterwielmotor. Maar in het vlakke Nederland is dat al snel genoeg. Voordeel van het weglaten van de versnellingen is een fiets met een laag gewicht, een lage prijs en efficiënte aandrijving.

‘Geeft een vertrouwd gevoel, elegante fiets’

Stella Vicenza Superior FDST / €1999

Beste Koop, dus goede prijs/kwaliteitverhouding, maar let wel: alle vijf de deelnemende modellen in deze categorie scoren goed op dit vlak. Strakke uitstraling, stabiel, rijdt licht, ook als de ondersteuning niet aan staat. ‘Kan lekker snel gaan zonder veel moeite’, een ander meldt juist dat hij of zij bij het trappen wat veel eigen spierkracht nodig had. Zo beleeft iedereen een fiets weer anders.

Lees meer over de Stella Vicenza

TESTKEES

Klassieke fiets met lage instap, dichte kettingkast, Nexus 7-versnellingsnaaf, de accu in de drager en een voorwielmotor met enkel een rotatiesensor. Dat geeft niet het natuurlijk gevoel van een middenmotor met krachtsensor. Maar je kunt wel het volle vermogen van de motor krijgen als je zelf nauwelijks mee kunt of wilt trappen.

‘Strakke uitstraling, rijdt licht’

Himiway Cruiser (€1799)

‘Geweldige acceleratie’, zegt iemand, en ook anderen zijn positief over de manier waarop de Cruiser optrekt. Brede banden, misschien wel meer iets voor jongeren. Eén testpersoon denkt dat ook ouderen er plezier aan kunnen beleven. De wegligging is comfortabel.

Vogue Mestengo (€1999)

‘Lichte, fijne fiets’, geen lasnaden - testers zien dat vaak als een teken dat de afwerking zorgvuldig is. Licht en makkelijk te bedienen; de voorvering zorgt voor comfort. De stand van het stuur is te verstellen, dat is een pre.

Brinckers Berlin (€1899)

’Makkelijk bedienbare fiets voor een relatief lage prijs voor alledaags gebruik’, en dat vat het wel samen. Alles verloopt licht en soepel. Iemand merkt op: ‘Prima fiets voor deze prijs, geef je het dubbele uit dan heb je waarschijnlijk iets beters.’ Comfortabel, elegant, ‘heerlijk wendbaar’.

‘Deze is betaalbaar. Niet iedereen wil de prijs van een tweedehandsauto uitgeven aan een soort fiets die vaak gestolen wordt’

Lid van het testpanel

Elektrische stadsfietsen €2000-€2500

Cortina E-Nite / €2499

Licht en soepel, goede ondersteuning. Netjes afgewerkt, voelt goed. ‘Door het ontbreken van vering mis ik comfort’, zeggen een paar proefpersonen. Het is dan ook vaak een compromis: het een of het ander. ‘Rijdt heerlijk met supergoede remmen.’ In het algemeen prima fiets, zeker voor z'n prijsklasse.

Lees meer over de Cortina

TESTKEES

De E-nite is een moderne elektrische stadsfiets met krachtige motor, accu fraai weggewerkt in het frame, dichte kettingkast, lage instap en goed doseerbare hydraulische schijfremmen. Opvallend is de koplamp, geïntegreerd in het frame. Daardoor is die bijvoorbeeld beschermd in overvolle stallingen.

‘Rijdt heerlijk, supergoede remmen’

Freebike Melrose / €2249

Bij de hoogste stand in de ondersteuning heb je bijna geen kracht nodig, observeert een testpersoon. ‘Dit ervaar ik als zeer prettig.’ Er is nauwelijks inspanning vereist om de aandrijving te activeren, ‘een sensatie’, meent iemand. Sommigen hebben daar wat moeite mee en ervaren dit als de ‘onvoorspelbaarheid’ van de ondersteuning. Een ander: ‘Prijs/kwaliteitsverhouding supergoed! Trekt lekker snel op en zeer licht.’

Lees meer over de Freebike

TESTKEES

Fraaie fiets met lage instap, dichte kettingkast, nexus 7-versnellingsnaaf, de accu mooi weggewerkt in het frame en een voorwielmotor met enkel een rotatiesensor. Dat geeft niet het natuurlijk gevoel van een middenmotor met krachtsensor. Maar je kunt wel het volle vermogen van de motor krijgen als je zelf nauwelijks mee kunt of wilt trappen.

‘Bijna geen kracht nodig, heel prettig’

Fongers Nuevo Plus Motinova disc (€2499)

‘Iemand die een redelijk voordelige fiets zoekt met een net frame is met deze fiets goed uit. Fiets is redelijk van gewicht en rijdt makkelijk’, zegt een tester samenvattend. ‘Mooie gefriste fiets’, zegt een ander. Stevig, tikje zwaar, wendbaar, degelijk, ‘stuurt vrij stug’.

Trek FX+ 2 (€2499)

‘Wat een heerlijke fiets, zeg.’ Een ander: ‘Verrassende fiets, maar de versnellingen vind ik niet fijn.’ Mooi afgewerkt, sportieve uitstraling. ‘Lijkt net een gewone fiets’, jammer dat je - op het display - niet ziet hoe snel je gaat.

Gazelle Esprit HMS (€2399)

De instap is vrij hoog, echt iets waar sommigen van houden en anderen niet. Mooi model, goede wegligging, zit prettig. ‘Goed voor woon-werkverkeer.’ Je zit vrij rechtop, dus geen sportieve houding. Schakelt prima.

Batavus Quip E-go (€2499)

Aan de zware kant, goede basisfuncties. Stevige voordrager, dat is handig. Plaats van de accu vindt niet iedereen prettig. ‘Fijne stadsfiets’, licht wiebelig soms, maar echt prima voor de prijs.

Veloretti Ace (€2499)

Prima voor in de stad, ziet er strak uit. Geen vering, ‘jammer’. Sportieve houding. Echt om je snel te verplaatsen in de stad, ‘minimalistische afwerking’. ‘Hippe fiets’ (2x), maar je levert iets in op comfort.

Sparta c-Ready Energy (€2199)

‘Fijn dat er zoveel ondersteuningsstanden op zitten’, redelijk licht en daarom ook goed om zonder ondersteuning op te fietsen. Geweldig compleet voor de prijs! Licht maar stevig, weinig vering. Hou je van weggewerkte accu, dan moet je een andere kiezen.

Himiway Zebra (€2299)

Brommerachtig, brede banden. Leuk en stoer, bagagedrager waar iemand op kan zitten. Niet echt subtiel, maar doet waar hij voor gemaakt is. Verrassend prettig, ‘goed display’tje’.

‘Lollige schoolmeidenfiets, dit. Leuke bagagedrager aan de voorkant, helaas niet voor vriendinnen voorop...’

Lid van het testpanel

‘Eens zien wat de baas aan fietsplan heeft’

Samen met haar vrienden peddelt Paulien Louwersheimer (34) driftig rond in de groene omgeving van Vianen. Ze is voor de lol op de testdag, maar ook omdat ze overweegt een fiets aan te schaffen voor woon-werkverkeer.

De 10 kilometer naar kantoor doet ze nu vooral met de auto of het OV. ,,Op het werk kan ik niet douchen’’, geeft de Zoetermeerse als argument. ,,En ik moet een heel stuk door de polder. De wind is daar de baas. Maar ik wil vaker fietsen. Voor de afstand die ik afleg zou een simpele elektrische stadsfiets prima voldoen.” Als we haar spreken test ze net een Gazelle zonder al te veel poespas. ,,Die bevalt prima, gewoon is voor mij goed genoeg. Als de fiets een actieradius van 40 tot 80 kilometer heeft kan ik daar prima mee uit de voeten. Eerst maar eens kijken wat de baas aan fietsplan heeft.”

‘Gewoon’ is voor mij goed genoeg

Paulien Louwersheimer

uit Zoetermeer

Paulien Louwersheimer vindt een stadsfiets zonder poespas goed genoeg.

Beeld Pim Ras

Elektrische stadsfietsen €2500-€3000

Gazelle Grenoble C7+ HMB / €2999

Erg hoge score, ook vergeleken met andere categorieën, en twee keer vijf ballen zelfs. Handzaam en plezierig, ‘voelt vertrouwd door eenvoud’. Fijn, fantastisch, appetijtelijk, sterk, degelijk. De een acht hem geschikt voor korte afstanden, de ander weer voor de langere. Fijne instap. Geen belt of schijfremmen, ‘maar deze heb ik niet gemist’.

Lees meer over de Gazelle Grenoble

TESTKEES

De Grenoble is een fraai vormgegeven moderne stadsfiets met de hoog gewaardeerde Bosch Active line plus-motor, accu fraai weggewerkt in het frame, dichte kettingkast, lage instap en goed doseerbare hydraulische velgremmen. De fiets is voorzien van een MIK HD-achterdrager. Daar kun je heel makkelijk kinderzitjes op klikken die ook geschikt zijn voor dit systeem.

‘Voelt vertrouwd door eenvoud’

Cube Supreme Hybrid SE 500 / €2799

Stil in gebruik, prima zithouding. ‘Goede middenmoter’, en ook: ‘Veel waar voor je geld’. Prettig sturend, krachtig. Eén testpersoon vindt hem wat log, maar dat is het enige kritische geluid onder negen proefpersonen. Het is maar wat je gewend bent: rijd je thuis op een carbon racefiets, dan voelt elke e-bike zwaar aan. ‘Deze zeker doen’, zegt een ander.

Lees meer over de Cube Supreme

TESTKEES

Goede moderne stadsfiets met de krachtige Bosch Performance line-motor, accu fraai weggewerkt in het frame, Nexus 7-versnellingsnaaf, dichte kettingkast, lage instap en goed doseerbare hydraulische schijfremmen.

‘Veel waar voor je geld’

Vyber Ride E1 Pro Belt (€2999)

Met 8,1 een topper natuurlijk, stille motor, prettige zit. Alles zit erop ‘en werkt naar behoren’. De actieradius is beperkt, maar dat betekent ook dat de accu minder zwaar is en de fiets handzamer. Het is maar waar je hem voor wilt gebruiken. ‘De rechte zit gaf een goed idee.’

Sparta a-Shine Energy (€2899)

Slank design, goede wegligging. Batterij achterop, een enkeling heeft dat liever niet. Comfortabel en stabiel, jammer dat de voorvork ‘niet geveerd’ is. Aan de andere kant, dat betekent ook minder gewicht. ‘Lekker veel versnellingen en goed te bedienen.’

Amslod Luton (€2799)

Fraai display, voorzieningen zijn makkelijk te bedienen. Ziet er mooi uit met lage instap. Dichte kettingkast wordt genoemd. Echt geschikt voor in de stad, zithouding rechtop. Bedrading wat erg aanwezig, dat is een klein nadeel.

Batavus Altura E-go Power (€2799)

Lof en kritiek wisselen elkaar af, maar voor korte ritten in de stad of naar kantoor goed geschikt. Trapt ook goed zonder ondersteuning, ‘vrij stug qua vering’, maar dit is aan te passen.

Freebike Madison (€2899)

‘Lichte fiets, fijne instap, is in de stad wel zo handig. En remlichten!’ Mooi afgewerkt frame, de zit is prettig rechtop. Sommige testers prijzen de Freebike enerzijds, signaleren anderzijds af en toe licht instabiel weggedrag. Typisch zoiets waar je op let bij een proefrit, terwijl je er in dagelijks gebruik geen aandacht aan schenkt.

Stella Vicenza Pro MDS FI (€2549)

Degelijk, robuust, goede ondersteuning, maar over het design lopen de meningen uiteen. Stille aandrijving, altijd een pre, maar sommigen vinden dat je op deze e-bike nog best flink moet trappen.

‘Is dit een maandagmorgenfiets en waren de monteurs nog niet wakker na een zwaar weekend?’

Lid van het testpanel

Elektrische stadsfietsen €3000-€3500

Decatt Zoom Elite / €3149


Testers zijn erg te spreken over de Decatt. ‘Alleen maar pluspunten, geen minpunten kunnen vinden.’ Hij rijdt soepel, is compleet en ziet er goed uit (‘cool’). Goede vering, al is dat toch altijd iets van een persoonlijke impressie. Dat hij wat zwaar en stevig is, heeft voor- en nadelen. Mooi prijskaartje, opgegeven actieradius is veelbelovend.

Lees meer over de Decatt Zoom

TESTKEES

Luxe moderne stadfiets met onder andere de Enviolo-traploze versnellingsnaaf, krachtige Motinova-motor met 80 Nm, lage instap, onderhoudsvrije tandriem en een accu van maar liefst 705 Wh. De Elite is daardoor niet alleen een prima stadsfiets maar ook uitstekend voor lange dagtochten.

‘Geen minpunten kunnen vinden’

Batavus Finez E-go Exclusive / €3199

‘Fijne fiets’ (3x), fantastisch, zit erg lekker. Trapt geruisloos, ‘verlichting is superieur’. Ouderwetse uitstraling, oordeelt iemand. Relaxed fietsen, zeker in de stad, maar je moet er niet mee bergop willen. ‘Heerlijke alledaagse fiets waar je lang op kan zitten.’

Lees meer over de Batavus Finez

TESTKEES

Goede moderne stadsfiets met de hoog gewaardeerde Bosch Active line plus-motor, Nexus 8-versnellingsnaaf, onderhoudsvrije tandriem, lage instap en hydraulische schijfremmen. Opvallend is dat de fiets de accu, een beetje ouderwets, in de bagagedrager heeft. Dat ziet er minder mooi uit dan een accu weggewerkt in het frame. Maar hij is daardoor wel veel makkelijker te verwijderen.

‘Heerlijke alledaagse fiets’

Kalkhoff Image 3.B Move BLX (€3249)

Score net onder de top, maar wat scheelt het. ‘Fijne fiets, bijna niks op aan te merken. Prijs vind ik wel iets aan de hoge kant.’ Voelt degelijk aan, mooi afgewerkt, lage instap. Oogt niet opvallend, wel zeer comfortabel.

Sparta c-Grid Ultra (€3199)

Rijdt lekker, fijne fiets, ‘er zit een goede gang in’. Fris design, stevig en stijf frame. Motor is ‘mooi stil’, remt prettig; wel is hij aan de zware kant, met goede brede banden.

Trek District+ 6 (€3099)

Altijd belangrijk: hoe werken de remmen? Een tester: ‘Remt fijn, gelijkmatig en niet abrupt.’ Goede wegligging en zithouding. ‘De versnelling vind ik een pluspunt.’

Stella Livorno Premium MDB FI (€3099)

Voor de korte afstanden een goede fiets voor een redelijke prijs. ‘Op zich een degelijke fiets’, de oordelen wisselen enigszins onder de veertien testers. Ziet er in elk geval netjes uit, voelt soepel aan.

‘De fiets fietst fijn’

Lid van het testpanel

Elektrische stadsfietsen boven de €3500

Koga E-nova Evo PT Unlimited / €4299

‘Echt Koga’, netjes afgewerkt, geen lasnaden. Schakelt soepel, goede ondersteuning. ‘Ziet er smakelijk en vlot uit’, maar flink aan de prijs toch wel. Overgangen gaan moeiteloos, en het is makkelijk ‘hem te begrijpen’. Redelijke vering en hij kan ook voor een toerfiets doorgaan. ‘Korte wielbasis hindert de stabiliteit niet.’ Voor het geld heb je zeker wat.

Lees meer over de Koga E-Nova

TESTKEES

Luxe uitgevoerde moderne stadfiets met onder andere de Enviolo-traploze versnellingsnaaf, Bosch Active Line plus-motor, lage instap en onderhoudsvrije tandriem. De fiets blinkt uit door zijn fraaie afwerking. Dat is bijvoorbeeld te zien bij de wielophanging bij de achteras, het spansysteem voor de tandriem, het gebruik van een steekas bij het voorwiel en de vering die is weggewerkt in de balhoofdbuis.

‘Ziet er smakelijk en vlot uit’

Brinckers Brisbane GT MCT Belt / €3599

‘Deze fiets presteert bovengemiddeld en ziet er ook erg fraai uit met de accu in het frame’, zegt iemand. Oerdegelijk en rijdt comfortabel door vering en brede banden. Fijne zit, geruisloze motor. Lof voor het display. De testers hebben duidelijk geen tijd gehad om te wennen aan de traploze versnellingsnaaf.

Lees meer over de Brinckers Brisbane

TESTKEES

Luxe uitgevoerde moderne stadfiets met onder andere de Enviolo-traploze versnellingsnaaf, krachtige Bafang M420-motor, lage instap en onderhoudsvrije tandriem. Aardig detail is dat de fiets voorzien is van platformpedalen. Die extra grote pedalen geven net wat meer steun en dat is vooral handig bij het op- en afstappen.

‘Oerdegelijk, rijdt comfortabel’

Kalkhoff Image 3.B Excite BLX (€4049)

Nét geen winnaar van de categorie, de 8,1 mag er natuurlijk zijn. Ziet er ‘mooi gestroomlijnd’ uit en rijdt lekker. ‘Goed in de omgang’, mooi kleurendisplay. Goed afgewerkt, fijne wegligging, ‘wel wat aan de dure kant’, maar ja, kwaliteit kost wat.

Cannondale Mavaro Neo 3 (€4499)

De sportieve zithouding - iets voorover - is iets waar je voorkeur naar uit moet gaan. Stuur is niet verstelbaar, jammer. ‘Deze kost wat, maar dan heb je ook wat.’ Krachtige ondersteuning, solide. Ook zonder ondersteuning bevalt het fietsen goed.

Tern NBD P8i (€4499)

Compact en licht, neemt prettig weinig ruimte in: die indruk overheerst. Je kunt hem dus makkelijk in een schuur plaatsen, of in een trein. Fietst tóch stabiel, ondanks het relatief lage gewicht dus, en komt degelijke en ‘netjes’ over.

Gazelle Avignon C380 HMB (€4299)

‘Ontzettend fijne fiets’, robuust, soepel, ook zonder ondersteuning. Wat altijd op waardering kan rekenen: geruisloze motor. Wel maken de remmen geluid, maar dat kan aan het toevallige exemplaar liggen. Mooie afwerking, fijne zit. De vering is altijd iets waarover meningen uiteenlopen.

BESV CT 1.3 Low Step (€4299)

Mooie fiets, fris en sportief: dat zijn altijd kwesties van smaak. Sommigen hadden wat krachtiger ondersteuning gewenst. De zit is kort op het stuur. De traploze versnelling geeft wisselende reacties. ‘Bedieningen duidelijk en werken meteen.’

‘Motor prima, remmen gaat goed en strak, echter de algehele fietservaring is gewoon niet oké...’

Lid van het testpanel