Elektrische bakfietsen 3 wielen

Keewee Bakfiets 2023 / €3999

Stabiel en veel ruimte zegt de ene tester, een ander vindt het stuur wat zwaar, maar looft de vormgeving. Geweldig mooie bakfiets, luxe, verzorgde uitstraling en fijn al die extra’s: knipperlichten, toeter, goed hanteerbare regenhuif.

Lees meer over de Keewee

TESTKEES

Goede klassieke bakfiets met wat opvallende kenmerken, zoals knipperlichten. Dat is op een bakfiets extra handig omdat je niet met één hand de zwaarbeladen bak met kinderen wilt besturen. De bak heeft binnenverlichting zodat je ook in het donker makkelijk de gordels vast kunt maken. Het regenscherm is makkelijk te monteren. Geen ingewikkelde tent, gewoon 4 stangen aan de zijkant met een dakje erboven. Heb je weinig parkeerruimte, dan kun je de Keewee gewoon voorover op de bak zetten.

‘Lekker veel extra’s, zoals knipperlicht en toeter’

Vogue Superior Deluxe / €2999

Lof voor het comfort, ook voor de kinderen die in de ruime bak mogen zitten. Goede wegligging en uitstraling. ‘Draait’ misschien een tikje zwaar, zegt een tester. Maar ja, ook als ouder moet je nu eenmaal af en toe een beetje je best doen.

Lees meer over de Vogue

TESTKEES

Prettig sturende bakfiets met krachtige Anada-motor met 80 Nm, hydraulische schijfremmen, ruime lage instap en een bak van fraai gebogen hout die veel ruimte biedt.

‘Comfortabel en netjes, toch redelijk geprijsd’

Babboe Flow Mountain (€5349)

Heerlijk, compact, mooie kleuren, fijne instap. Bankje aan de smalle kant, maar dat went. Wendbaar, voelt veilig, maar, zegt iemand: ‘Beetje zenuwachtig’.

Matts Carrier (€3950)

Twee testers hebben het over ‘stoer’. Deurtje aan de voorkant is erg handig. Het sturen is ‘heel direct, even wennen’.

‘Je moet bij deze bakfiets je kind of hond wel erg onhandig langs het frame tillen’

Lid van het testpanel

‘Verrassend goede dingen’

Fier zit Fidèl (10) in de bak terwijl bazin Maria de Boer (58) de ene na de andere bakfiets test. Het hondje laat het zich welgevallen.

Maria rijdt zelf privé (nog) niet in een bakfiets, laat ze een passant weten. Testen is leuk, dat wel, en ze ziet de voordelen: ze maken de file bij de school wat minder lang. In Amsterdam-Noord waar ze woont, is de bakfiets bij jonge ouders populair. ,,Met de auto kom je niet vooruit.’’ Ouders brengen eerst de kids naar school en rijden dan met de bakfiets naar het dichtstbijzijnde metrostation, op weg naar hun werk. ,,Er is daar plaats voor veertig bakfietsen, gewoon te weinig.’’


Opmerkelijk, want aan dit soort fietsen hangt een fors prijskaartje en je moet ook de ruimte hebben om er een te stallen. Zelf houdt Maria het op een gewone elektrische fiets (‘een ouwetje’). Al die haastige mensen op het fietspad laat ze graag aan zich voorbijgaan. Fidèl gaat achterop in een mandje, net zo makkelijk. Maar vandaag dus de bakfietsen. De een wat makkelijker te besturen dan de ander. Ook de breedte maakt uit: sommige exemplaren laten zich maar met moeite tussen de paaltjes op het testtraject sturen. Verder zijn het ‘verrassend goede comfortabele dingen’, vindt ze.

‘Dit testen van al die merken is echt heel aardig om te doen’

Maria de Boer uit Amsterdam

Dat ze meedoet aan de ADR Fietstest komt omdat ze sinds kort lid is van de Fietsersbond. In een panel geeft ze gevraagd en ongevraagd advies aan de stadsdeelraad Amsterdam-Noord. ,,Ik las in mails van de Fietsersbond over deze dag en heb me opgegeven, dit testen van al die merken is echt heel aardig om te doen.’’

Maria de Boer op de Babboe. Fidèl lijkt het wel best te vinden.

Beel Pim Ras

Elektrische bakfietsen 2 wielen

Gazelle Makki Load Connect / €5199

Lof natuurlijk voor deze winnaar, vooral voor de standaard. Iemand prijst de lage instap aan beide zijden. Geeft een veilig gevoel, trekt goed en lekker op. Schakelt soepel, maar je moet wel ervoor zorgen dat je tegelijk goed met de versnelling omgaat.

Lees meer over de Gazelle

TESTKEES

Uitstekende moderne bakfiets met krachtige motor, stabiel rijgedrag en mooie laadbak. Hij blinkt uit door de mooi ontworpen speciale standaard. Een zwaar beladen bakfiets van en op de standaard zetten is zwaar, bij de Makki gaat dat makkelijk. Bij het wegrijden klapt de standaard in dankzij een lichte druk op een voetpedaal. En bij het neerzetten zet je de fiets op de standaard door op een beugel te gaan staan.

‘Wat een heerlijke standaard!’

Batavus Fier 2 / €4999

Beste prijs/kwaliteit-verhouding, maar ja, ten opzichte van vier concurrenten die best nog een stuk duurder zijn. Belangrijk: kinderen komen door het opstapje makkelijk in de bak. Komt vlot op snelheid, stuurt goed in de bochten. Prima, stuurt misschien wat zwaar – maar dat is inherent aan dit genre bakfietsen.

Lees meer over de Batavus

TESTKEES

Uitstekend rijdende bakfiets met krachtige Bosch Performanceline CX-motor, hydraulische schijfremmen en een fraaie bak waar de kinderen makkelijk zelf in kunnen klimmen. Bijzonder is het modulaire railsysteem waarmee allerlei accessoires zoals kinderzitjes makkelijk zijn te wisselen.

‘Makkelijke instap door de opstap’

Lovens 65 Auto (€6099)

Geen versnellingen is even wennen, ‘maar fietst wel makkelijk weg zo’. Goed design, ‘fris displaytje’. Alles werkt soepel, maar jammer, geen overkapping.

Trek Fetch+ 4 (€7999)

Mooi en groot, stevig van postuur, dus best zwaar. Verstelbaar zadel bevalt goed, ‘net een kantoorstoel’.

Cube Cargo Hybrid 500 (€5599)

Kinderen vervoeren kan, maar hij lijkt meer bedoeld voor vrachtvervoer, ‘cargo’ dus, merkt een tester op. Breed stuur, mooi design, rijdt heerlijk. Wendbaar, en je kunt een tweede accu inbouwen.

‘Het is een mooie fiets. Fris design en goed displaytje’

Lid van het testpanel