‘Bij Ziggo Sport staat de liefde voor voetbal echt centraal’

Ook al loopt hij al heel wat jaartjes mee, kriebels voelt Wytse van der Goot (41) nog altijd wanneer hij verslag doet van een UEFA Champions League-wedstrijd. “Dat moment een paar uur voor een wedstrijd wanneer ze in een leeg stadion de geluidsinstallatie checken en de UEFA Champions League-hymne afspelen. Dat gevoel… Daar krijg ik dus echt kriebels van.”

De presentator en commentator omschrijft de UEFA Champions League als ‘de magie van het voetbal’ en kijkt ernaar uit dat er vanaf volgend jaar zomer met de UEFA Europa League en UEFA Conference League drie avonden topvoetbal wordt uitgezonden. Opgetogen is Wytse over het feit dat al het Europees voetbal vanaf het seizoen 2024-2025 exclusief te zien is bij Ziggo Sport. In een exclusief interview blikt Wytse alvast vooruit op deze voetbalavonden. 


Wytse, allereerst: hoe kijk jij naar de nieuwe opzet van de UEFA Champions League, dat ingaat vanaf volgend seizoen? Het systeem verandert behoorlijk… 
“Ik voel zelf niet meteen de noodzaak om het toernooi te veranderen. Voor iedereen onder de 50 jaar is de UEFA Champions League toch wat het nu is: het bekende muziekje (de hymne, red.), die grote bal op de middenstip. De UEFA Champions League is dat lekkere ‘dinsdag- en woensdagavond-gevoel’, waar je naar mijn idee niet meteen iets aan hoeft te veranderen. Hoewel de groepsfase soms een beetje saai is, is het nieuwe systeem echt wennen: je speelt straks met 36 ploegen tegen elkaar. Je loot tegen wie je speelt, dat voelt oneerlijk. Maar misschien heb ik het mis en wordt het wel heel leuk. Het is in ieder geval een nieuwe oerknal voor het toernooi.”

Vanaf volgend seizoen is al het Europees voetbal exclusief te zien bij Ziggo Sport. Met een nieuw systeem en twee Nederlandse clubs die rechtstreeks de UEFA Champions League ingaan, kan de timing haast niet beter.
“Soms moet je een beetje mazzel hebben. Ziggo Sport zendt al jaren de UEFA Champions League uit, maar is altijd ‘tweede viool’ achter het open kanaal. Als Nederlandse ploegen succesvol zijn in Europa, dan betekent dat ook meteen succes voor de zender. Dat merk ik als commentator ook, je gaat mee in de hosannastemming."


Ziggo-klanten zijn natuurlijk razend benieuwd hoe de live-uitzendingen er straks uitzien. Kun je al wat delen? 
“We zijn geen zender met alleen maar tactische uitleg. Bij Ziggo Sport staat de liefde voor voetbal echt centraal. Natuurlijk geven we analyses en commentaar, maar we gaan altijd op een warme, liefdevolle manier de UEFA Champions League-avonden in. Persoonlijk ben ik liefhebber van archieven in voetbaluitzendingen. Oude beelden van Ronaldinho of Zidane; iedereen die de tv aan zet, herinnert zich die momenten. De UEFA Champions League kent tientallen wedstrijden die je nooit meer vergeet. Er ligt altijd nieuwe geschiedenis op de loer.”


Oud-voetballers schuiven rondom de live-uitzendingen van UEFA Champions League-wedstrijden vaak aan als analist. Wie zou je volgend jaar graag aan tafel zien? 

“Ik vind dat we bij Ziggo Sport echt een superstal aan analisten hebben, die door hun variatie in achtergronden en clubs allemaal wat anders vertellen. Wat dat betreft zie ik dan ook geen reden voor verandering. Natuurlijk is het jammer dat ex-topspelers als Arjen Robben en Robin van Persie momenteel niks doen op televisie. Die zouden altijd iets kunnen toevoegen.”

Veel kijkers kennen jou natuurlijk als presentator én commentator. Welke rol zie jij voor jezelf weggelegd? 
“In Europese weken voel ik me soms net een voetballer die vier dagen achter elkaar op een andere positie speelt: op maandag presenteer ik Rondo, op dinsdag en woensdag sta ik langs de lijn en doe ik interviews en op donderdag geef ik commentaar. Die afwisseling maakt het leuk. Hoewel ik tegenwoordig vaker presenteer, zie ik mezelf toch meer als commentator. Dat wilde ik als jochie al worden.”


Mooi om te zien hoe je ervan straalt. Wat maakt dit werk zo bijzonder? Neem ons eens mee, hoe ziet een wedstrijddag er voor jou uit?
“Vanwege mijn drukke schema reis ik vaak op de wedstrijddag. Per stad verschilt het hoe laat je aankomt, maar ik wil na aankomst het liefst meteen naar het stadion om sfeer te proeven. Niets is zo mooi als een leeg stadion dat wordt klaargemaakt. Daar krijg ik echt kriebels van. Na het inchecken en het eten ga ik vaak op tijd terug naar het stadion. Ik zit het liefst vroeg op mijn plek. Koptelefoon op en lekker genieten. De volgende dag reis ik weer terug naar Nederland.”


En dan languit op de bank?
“Op donderdag ben ik vaak wel goed versleten. Maar als ik vervolgens weer in de spelerstunnel in Bernabeu of Camp Nou sta, besef ik elke keer weer wat voor een belachelijke geluksvogel ik ben.”

Jouw sportoverzicht

Live voetbal kijken? Kijk op www.ziggosport.nl en je ziet in een oogopslag welke voetbalwedstrijden worden uitgezonden. In het weekprogramma vind je ook een overzicht van alle wedstrijden, races en duels die nog komen. Handig om alvast in de agenda te zetten! 

Ga naar Ziggo Sport