Bouke Scholten over zijn weg naar de Ziggo Dome:

‘Ben ontdekt 

onder de douche’

Toen hij als achttienjarige jongen voor de eerste keer optrad in de voetbalkantine, merkte iemand op dat zijn stem op die van Elvis leek. De rest… is geschiedenis. Bijna 25 jaar later staan Bouke Scholten (42) en zijn Elvismattersband in 2023 drie keer in een uitverkocht Ziggo Dome voor The Tribute - Live in Concert.

Speciaal voor Ziggo- klanten geeft Bouke een kijkje achter de schermen.


Bouke, even terug naar dat optreden in de voetbalkantine. Hoe kwam dat zo?
“Na de voetbaltraining gaf ik altijd hele concerten onder de douche. Iedereen was al lang klaar, maar ik stond dan een uur na te galmen. Iemand van het bestuur hoorde dat, en vroeg of ik een optreden wilde geven als het eerste team zou winnen. ‘Da’s goed’, zei ik heel stoer, maar ik was doodzenuwachtig. En je raadt het al: ze wonnen.”


Dus je moest…? 
“Ik zat al in de taxi om uit te gaan, toen mijn vader naar me toe kwam dat de club al twee keer had gebeld. Beloofd is beloofd, dacht ik, dus toen ben ik er met knikkende knieën naartoe gegaan om te zingen. Iedereen stond met open mond te kijken.”


Zong je daar ook een nummer van Elvis? 
“Nee, ik zong Sexbom van Tom Jones. Daarop reageerden mensen dat mijn stem op die van Elvis leek. Ik kende zijn liedjes niet zo goed, dus die ben ik toen gaan luisteren.”


En daarna ging het snel. 
“Ja. Ik ben altijd beroepsmuzikant geweest en deed wel wat theatershows. Dat ging op zich goed. Maar nadat ik The Tribute - the Battle of the Bands had gewonnen, belden alle theaters mij. Alle voorstellingen zijn steeds uitverkocht. Bij sommige theaters staan er zesduizend mensen op de wachtlijst. Dat is echt bizar.”


Een voetbalkantine is wel even wat anders dan een zaal met 17.000 man. Welk gevoel geeft je dat? 
“Nou, dat is wel echt een royaal gevoel. Kijk, ik sta bijna iedere week in de theaters voor duizend mensen. Dat is fantastisch, maar in de Ziggo Dome voor 17.000 man is wel echt heel bijzonder. Het geeft een euforisch gevoel. Daar krijg je nooit genoeg van.”

Je reist met je band langs theaters door heel Nederland. Komen jullie dan ook in zo’n toffe tourbus? 
“Haha, nee. De jongens reizen wel met elkaar, ik rijd met mijn vader. Die gaat altijd met me mee.”


Hoe bereid je je voor op een show? 
“Elke keer weer, of het nou voor tien of 17.000 man is, zeg ik tegen mezelf dat dit het allerbeste optreden ooit moet worden. Bij elk optreden, groot of klein, ben ik bezig met het neerzetten van een topprestatie. Zo doe ik het in mijn hoofd. Maar als je dan even naar het publiek kijkt, dan krijg je wel spanning. Ik ben heel nuchter, maar ik wil het gewoon goed doen. Altijd de allerbeste show geven.”


In je eigen It's Now Or Never-show van 18 en 19 april 2024 zing je nummers van Elvis. Zie je er dan ook uit als Elvis?
“Nee. Ik ben geen imitator. Veel mensen denken dat, maar dat is niet zo. We brengen Elvis-nummers op onze eigen manier. Wel trekken we showkleding aan, maar dat zijn geen typische Elvis-pakken.”


Heb je nog bijzondere rituelen voordat je opgaat? 
“Ik wil mijn ring niet vergeten, dat is het enige. Maar verder heb ik geen speciale of bijgelovige rituelen. Ik geloof in God, maar ik ga niet bidden voor een mooie show, dat vind ik een narcistische gedachte.”


En in de kleedkamer? Speciale verzoeken? M&M’s met Elvis erop? 
“Haha. Nee hoor. Als er maar frisdrank staat, dan is het goed.”